Τις τελευταίες μέρες ο τομεάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Αλέξανδρος Θάνος, ένας χαρισματικός τεχνοκράτης που έχει κερδίσει την εκτίμηση της τουριστικής αγοράς και των ανθρώπων της, έχει κάθε λόγο να αισθάνεται πολύ χαρούμενος. Το Film Office της Περιφερείας, στο οποίο προΐσταται από την ίδρυση του πριν τρία χρόνια, προσέλκυσε την πρώτη μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή, με την συνεργασία του ΕΚΟΜΕ (εθνικό κέντρο οπτικοακουστικών μέσων και επικοινωνίας).
Μετά από εντατικές προσπάθειες που κράτησαν πάνω από ένα μήνα, οι άνθρωποι της αμερικανικής Millennium Media, πήραν την απόφαση να γυρίσουν στην Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή την ταινία Barracuda. Πρόκειται για μια παραγωγή χολιγουντιανών προδιαγραφών στην οποία θα πρωταγωνιστεί ο διάσημος ηθοποιός Αντόνιο Μπαντέρας σε ρολό γκάνγκστερ. Καλώς εχόντων των πραγμάτων ο Μπαντέρας θα έρθει στη Θεσσαλονίκη στις αρχές του άλλου μήνα για την έναρξη των γυρισμάτων.
Οι απαιτήσεις των παραγωγών ήταν πολύ υψηλές για το λόγο αυτό επισκέφτηκαν αρκετές φορές τη Θεσσαλονίκη τις προηγούμενες εβδομάδες. Ο Αλέξανδρος Θάνος ανέλαβε προσωπικά τις επαφές ώστε οι παραγωγοί της ταινίας να μείνουν απόλυτα ικανοποιημένοι σε θέματα όπως η επίλυση γραφειοκρατικών ζητημάτων μέχρι την επιλογή των χώρων για τα εξωτερικά γυρίσματα. Ωστόσο τα δύσκολα γι’ αυτόν και τα στελέχη του Film Office είναι μπροστά, καθώς μέχρι την ολοκλήρωση των γυρισμάτων, καθημερνά θα πρέπει να παλεύουν με την ελληνική πραγματικότητα για να επιλύουν ζητήματα.
Είναι η πρώτη φορά που μια κινηματογραφική παραγωγή τέτοιου μεγέθους θα πραγματοποιηθεί στη Βόρεια Ελλάδα. Από τη συγκεκριμένη το οικονομικό όφελος για την πόλη θα είναι περίπου 10 εκατομμύρια δολάρια, ποσό τεράστιο για τα τοπικά δεδομένα. Τα γυρίσματα θα διαρκέσουν τρεις μήνες και θα απασχοληθούν εκατοντάδες άτομα αρκετά από τα οποία θα έρθουν από το εξωτερικό. Ήδη αναζητούνται χώροι φιλοξενίας, από πεντάστερα ξενοδοχεία μέχρι δωμάτια τύπου Airbnb, για να μείνουν ηθοποιοί και συνεργεία. Παράπλευρο όφελος είναι η προβολή της πόλης σε μια περίοδο που την χρειάζεται όσο τίποτε.
Η συγκεκριμένη παραγωγή επισπεύδει σημαντικές εξελίξεις σε κάτι ακόμη πιο σημαντικό για την προοπτική της Βόρειας Ελλάδας ως χώρος κινηματογραφικών παραγωγών. Στην περιοχή των Βασιλικών έξω από τη Θεσσαλονίκη, ξεκινά η δημιουργία κινηματογραφικών Studios χολιγουντιανών προδιαγραφών σε έκταση που έχει ήδη αγοραστεί. Η ιστορία ξεκίνησε πριν δυο χρόνια όταν ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας και ο Αλέξανδρος Θάνος επισκέφτηκαν διαδοχικά τις ΗΠΑ για να αναζητήσουν παρόμοιες ευκαιρίες. Οι τότε συζητήσεις καρποφόρησαν, στο μεταξύ τα γραφειοκρατικά ζητήματα προχώρησαν και η κατασκευή τους ξεκινά οσονούπω. Την επένδυση κάνουν τα Boyana Studios από τη Σόφια (θυγατρική της Millennium) που θα κάνουν και την εκτέλεση της ταινίας Barracuda και τα York Studios που ανήκουν στον Έλληνα ομογενή Γιάννη Καλαφάτη.
Η εξέλιξη αυτή δημιουργεί τη φήμη και τις απαραίτητες υποδομές για να έρθουν και άλλες μεγάλες κινηματογραφικές παραγωγές στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε ο κ. Θάνος «Εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, στα γυρίσματα της ταινίας Barracuda, τότε άλλες τρεις παραγωγές υψηλότερου μπάτζετ θα ακολουθήσουν. Μιλάμε για υψηλά μπάτζετ και τεράστια προβολή ικανά να αλλάξουν τη μοίρα της πόλης όσον αφορά στον τουρισμό και την φιλοξενία».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments