Αυτό που ανακοινώθηκε χθες ως παρελκόμενο της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα, ότι δηλαδή σε 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου οι Τούρκοι τουρίστες θα πηγαίνουν με πολύ ευκολότερες διαδικασίες για την έκδοση βίζας, δεν είναι κάτι καινούργιο. Υπήρχε και παλαιότερα σε πέντε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ρόδο, και Κω). Σταμάτησε στην πανδημικά αλλά δεν επανήλθε μετά από αυτήν.
Τώρα το μέτρο επεκτείνεται σε 10 νησιά (Κάλυμνος, Λήμνος, Κως, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Ρόδος, Σύμη και Καστελόριζο), κάτι απολύτως αναγκαίο για την τουριστική τους οικονομία. Και αυτό γιατί αποκομμένα όπως είναι από την ηπειρωτική Ελλάδα λόγω ακριβών ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, ελάχιστοι Έλληνες τα επιλέγουν για τις διακοπές τους, καθώς και ελάχιστοι δυτικοευρωπαίοι. Έτσι για τα περισσότερα από αυτά, η Τουρκία είναι η βασική τους τουριστική αγορά. Αν δεν ήταν οι Τούρκοι τουρίστες, οι αφίξεις τουριστών στα περισσότερα από αυτά τα νησιά θα ήταν πολύ χαμηλές. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως μόνο στη Χίο φέτος οι Τούρκοι τουρίστες κατέγραψαν 120 χιλιάδες αφίξεις. Μάλιστα οι ντόπιοι λένε πως οι Τούρκοι τουρίστες είναι αυτοί που ξοδεύουν τα περισσότερα κατά την παραμονή τους.
Σήμερα για να επισκεφτούν οι Τούρκοι την Ελλάδα, χρειάζεται να εκδώσουν βίζα η οποία εκτός του ότι στοιχίζει ακριβά, παίρνει καιρό για να εκδοθεί, ιδιαίτερα την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς η οργάνωση των ελληνικών προξενιών δεν είναι η καλύτερη. Η ευκολότερη βίζα σημαίνει πως μετά από σχετική προεργασία στην Τουρκία, οι Τούρκοι που θα επισκέπτονται αυτά τα 10 νησιά θα παίρνουν τη βίζα, διάρκειας εφτά ημερών για ένα χρόνο, κατά την άφιξή τους στο λιμάνι του νησιού. Οπότε πολύ ευκολότερα μπορούν να οργανώσουν το ταξίδι τους (κρατήσεις ξενοδοχείων, δραστηριότητες κλπ) καθώς δεν θα έχουν την αβεβαιότητα πότε και αν εκδοθεί η βίζα τους.
Ωστόσο καθώς οι υποδομές στα λιμάνια αυτών των νησιών είναι τριτοκοσμικού επιπέδου, και υποστελεχωμένα, κάθε φορά που έφτανε το καραβάκι από την Τουρκία, πολύωρες ουρές, πολλές φορές κάτω από τον καυτό ήλιο, σχηματίζονταν μπροστά στο γκισέ των λιμενικών αρχών, μέχρι να καταφέρουν να πάρουν τη βίζα δημιουργώντας άσχημες εντυπώσεις στους επισκέπτες.
Παλαιότερα και η Θεσσαλονίκη είχε ενδιαφερθεί να μπει σ’ αυτό το καθεστώς της εύκολης βίζας για του Τούρκους πολίτες, τουλάχιστον για αυτούς που θα έφταναν αεροπορικώς. Δυστυχώς η ανυπαρξία των αρμοδίων του τουρισμού της πόλης, δεν έκανε το αίτημα να προχωρήσει…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments