Μπορεί η ημερομηνία για την έναρξη της τουριστικής περιόδου να πλησιάζει, όχι όμως και οι αφίξεις των τουριστών, τουλάχιστον σε μαζικό επίπεδο. Και αυτό γιατί τίποτε δεν συνηγορεί πως οι αφίξεις τουριστών θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα στην καλύτερη περίπτωση πριν τον Ιούλιο. Θυμίζουμε πως η έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου που θα συνοδευτεί από την χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών, ορίστηκε από το Υπουργείο Τουρισμού η 14η Μαΐου.
Ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να έχουμε αφίξεις τουριστικών γκρουπ τον Μάιο και τον Ιούνιο για τους οποίους άλλωστε δεν υπάρχουν αξιόλογες κρατήσεις.
Για να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος θα πρέπει πρώτα να αποκατασταθούν οι αεροπορικές συνδέσεις, δηλαδή να επανέλθει ένα μεγάλο μέρος των αεροπορικών πτήσεων που εξυπηρετούσαν τον τουρισμό. Οι αεροπορικές εταιρείες ήδη άρχισαν να ανακοινώνουν το πτητική τους πρόγραμμα, όμως οι τουριστικές πτήσεις ξεκινούν αργά τον Ιούνιο ή μέσα στον Ιούλιο.
Ωστόσο αυτό από μόνο του δεν φτάνει. Θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του κόσμου στα ταξίδια και τις διακοπές σε μια άλλη χώρα. Αυτό θα εξαρτηθεί από την γενικότερη κατάσταση της πανδημίας στη χώρα μας την θερινή περίοδο. Αν η επιδημιολογική κατάσταση θα είναι στο κόκκινο, οι μονάδες εντατικής θεραπείας ασφυκτικά γεμάτες και το ιικό φορτίο να κάνει πάρτι, οι αφίξεις θα περιοριστούν. Επίσης θα εξαρτηθεί από την πρόοδο του εμβολιασμού στην Ευρώπη απ’ όπου αντλούμε τους περισσότερους τουρίστες.
Μια ακόμη παράμετρος είναι κατά πόσο κάποιες χώρες όπως η Βρετανία και η Γερμανία, θα επιτρέψουν ανεμπόδιστα τους πολίτες τους να ταξιδέψουν στο εξωτερικό για διακοπές ή θα βρουν δικαιολογίες για να τους κρατήσουν τουρίστες και τουριστικό χρήμα για δεύτερο καλοκαίρι στο εσωτερικό, κάτι που πέρσι άρεσε πολύ σε ντόπιους προορισμούς και επιχειρήσεις.
Έτσι λοιπόν είναι απολύτως βέβαιο πως θα αργήσει να ξεκινήσει η φετινή τουριστική περίοδος για την Ελλάδα, ωστόσο αν δεν έχουμε δυσάρεστες επιδημιολογικές εξελίξεις θα αργήσει και να τελειώσει. Καλώς εχόντων των πραγμάτων η περίοδος θα φτάσει μέχρι και το τέλος του Οκτωβρίου και αν κρατηθούν οι πτήσεις σε περιοχές όπως η Ρόδος, η Κρήτη, η Κως κλπ, θα πάει ακόμη και μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη. Αυτό όμως αφορά στους δημοφιλείς προορισμούς με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και αεροδρόμιο (Ρόδος, Κρήτη, Κως κλπ) και όχι τους μικρούς ελληνικούς προορισμούς που δουλεύουν κυρίως με Έλληνες, καθώς εκεί μέχρι τέλος Αυγούστου θα έχει τελειώσει το πανηγύρι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments