Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia
 
Αν και ο κόσμος στην Ελλάδα έχει πολύ πιο σοβαρά θέματα να τον απασχολούν, η Ελισαβετιάδα συνεχίζεται ακάθεκτη στα κανάλια και τα άλλα ΜΜΕ, τα οποία προφανώς ακολουθούν πιστά το διεθνές μιντιακό σύστημα. Έτσι μας μεταδίδουν κάθε δευτερόλεπτο και κάθε πτυχή της υπόθεσης που προέκυψε με το θάνατο της υπέργηρης Βασίλισσας Ελισάβετ και την επικείμενη κηδεία της. Λες και μας αφορά, λες και επηρεάζει κάπου τη ζωή μας.
Προσωπικά κάθε φορά που ακούω για την Βασίλισσα Ελισάβετ και την βρετανική μοναρχία, θυμάμαι την Κύπρο και τα «Φυλακισμένα Μνήματα». Είναι το μοναδικό μνημείο στον πλανήτη που βρίσκεται μέσα σε μια εν ενεργεία φυλακή, αυτή της Λευκωσίας.
Εκεί το 1956 και 1957, οι Βρετανοί κατακτητές απαγχόνισαν εννέα αγωνιστές της Κυπριακής αντίστασης, ανάμεσα τους και παιδιά όπως ο μόλις 19 ετών Ευαγόρας Παλληκαρίδης. Μετά την αργή και βασανιστική διαδικασία της εκτέλεσης, οι Βρετανοί έθαψαν μυστικά τους Κύπριους αγωνιστές στο προαύλιο της φυλακής, χωρίς ποτέ να αποκαλύψουν τον τόπο της ταφής τους, ώστε αυτός να μην γίνει τόπος λαϊκού προσκυνήματος.
Πολλά χρόνια αργότερα ο τάφος βρέθηκε και εκεί δημιουργήθηκε μνημείο.
Πολλά λέχθηκαν αυτές τις μέρες για το αν μπορούσε η Ελισάβετ να δώσει χάρη στους Έλληνες αγωνιστές. Οι υποστηρικτές της λένε πως αρμόδιος για αυτό ήταν μόνο ο Βρετανός διοικητής της Κύπρου. Το σίγουρο είναι πως η Ελισάβετ είχε την δυνατότητα να το κάνει και ότι ενημερώθηκε με επιστολή από τους δικηγόρους και τους γονείς του 19χρονου Ευαγόρα Παλληκαρίδη, αλλά ποτέ δεν απάντησε στο αίτημα για χάρη, συνηθισμένη ίσως στις θηριωδίες των Βρετανών στις αποικίες τους.
Να θυμίσουμε πως αν και ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο, η Ελισάβετ ποτέ δεν πάτησε το πόδι της ως Βασίλισσα στην Ελλάδα, ενώ όταν το 1993 επισκέφτηκε στην Κύπρο, όπου οι Βρετανοί κατέχουν ακόμη το 12% του νησιού, αποδοκιμάστηκε έντονα.
Ας ελπίσουμε πως ο γιος της και διάδοχος Κάρολος ο τρίτος, που έχει ελληνικές ρίζες, επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και μιλά κολακευτικά για αυτήν, θα ανοίξει ένα διαφορετικό κεφάλαιο στις σχέσεις του βρετανικού στέμματος και της Ελλάδας, την οποία η μητέρα του περιφρονούσε επιδεικτικά.
 
Info…
 
Τα φυλακισμένα μνήματα είναι ένα επισκέψιμο μνημείο που βρίσκεται μέσα στις φυλακές της Λευκωσίας. Θα πρέπει οπωσδήποτε να το επισκεφτείτε την επόμενη φορά που θα πάτε στην Κύπρο, για να κατανοήσετε τον αγώνα του πολύπαθου Κυπριακού λαού για ελευθερία.
 
 
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments