Τι είναι αυτό που θυμόμαστε όταν επισκεπτόμαστε έναν χώρο; Πώς λειτουργεί η μνήμη μας; Με ποια κριτήρια καταγράφουμε και ανασύρουμε πληροφορίες; Και πώς μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης μας, μέσα από τα γνωστικά σχήματα και τη Γνωστική Ψυχολογία, ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή μας;
Δημοσιογράφοι μαζί με τους μαθητές και μαθήτριες που παρακολουθούν αυτές τις ημέρες στη Θεσσαλονίκη το μάθημα «Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας» στο θερινό πρόγραμμα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ Center for Talented Youth (CTY) Greece πήραν μέρος σε ένα «πείραμα» Γνωστικής Ψυχολογίας. Η εκδήλωση “Mind Games” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Ιουλίου 2022 στο Flexible Learning Space και στη Βιβλιοθήκη Ελευθεριάδης του Κολλεγίου Ανατόλια, με την υποστήριξη της Lidl Ελλάς.
Οι «Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας» είναι ένα από τα πρωτότυπα και καινοτόμα μαθήματα που προσφέρει το CTY Greece σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στο πλαίσιο των καλοκαιρινών του προγραμμάτων, διάρκειας τριών εβδομάδων, που υλοποιούνται αυτήν την περίοδο στη Θεσσαλονίκη στο Κολλέγιο Ανατόλια και στην Αθήνα στο OTEAcademy. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με την επιστήμη της Ψυχολογίας και εξοικειώνονται με σημαντικά ευρήματα από τη νευροβιολογία, την αντίληψη, τη μάθηση, την ανάπτυξη του παιδιού, τη μνήμη, την προσωπικότητα, τις ψυχολογικές διαταραχές και τις θεραπείες τους, καθώς και την κοινωνική ψυχολογία.
Κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης, οι δημοσιογράφοι συμμετείχαν σε τρεις διαφορετικές βιωματικές δράσεις και με τη βοήθεια των χαρισματικών μαθητών διερεύνησαν τον τρόπο λειτουργίας της μνήμης και της προσοχής, πώς αποτυπώνονται τα στερεότυπα και πώς τα γνωστικά σχήματα – οι νοερές αναπαραστάσεις του κόσμου και του εαυτού μας – συνδέονται με τη Γνωστική Ψυχολογία και τη Γνωστική Θεραπεία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το συγκεκριμένο μάθημα διδάσκεται στο 2ο έτος του πανεπιστημίου, οι συγκεκριμένοι μαθητές όμως λόγω των εξαιρετικών ακαδημαϊκών τους ικανοτήτων αλλά και του τρόπου διδασκαλίας, είναι σε θέση να το κατανοήσουν και να το αφομοιώσουν.
Τα παιδιά επιλέγονται κατόπιν εξετάσεων αξιολόγησης που διενεργούνται κάθε χρόνο στην Ελλάδα και την Κύπρο. Η επιτυχία στις εξετάσεις τους δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα μαθήματα του GTY Greece, τα οποία διδάσκονται σε βάθος και με διαδραστικό τρόπο που ταιριάζει στις αυξημένες ικανότητές τους, στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ενδιαφέροντά τους. «Αυτό το πρόγραμμα είναι η κορωνίδα των ειδικών προγραμμάτων μας», ανέφερε ο Δρ Πάνος Βλάχος, Πρόεδρος του Κολλεγίου Ανατόλια, καθώς «δημιουργεί μία νέα μαθησιακή προσέγγιση στην Ελλάδα, η οποία ενθουσιάζει τα παιδιά που συμμετέχουν κάθε χρόνο».
Η Δρ Γεωργία Τσουλφά, Διευθύντρια του CTY Greece, επεσήμανε ότι «οι ανάγκες των μαθητών υψηλών δυνατοτήτων συχνά δεν καλύπτονται από ένα τυπικό σχολείο, με αποτέλεσμα τα παιδιά αυτά να χάνουν τη σύνδεσή τους με τη μάθηση και τη γνώση, πράγμα που συχνά έχει αρνητικό αντίκτυπο στα ίδια τα παιδιά, τις οικογένειές τους και την κοινωνία μας, καθώς δεν αξιοποιείται στο έπακρο μια πηγή πολύτιμου ακαδημαϊκού πλούτου».
Για να καλύψει αυτήν την ανάγκη, το CTY Greece προσφέρει μαθήματα που ανταποκρίνονται στα ιδιαίτερα ενδιαφέροντά των μαθητών με αυξημένες ακαδημαϊκές ικανότητες, στο εύρος και το βάθος της σκέψης τους, βοηθώντας τα παιδιά αυτά να αναπτύξουν όχι μόνο το γνωστικό τους υπόβαθρο αλλά ταυτόχρονα να καλλιεργήσουν τις κοινωνικοσυναισθηματικές τους δεξιότητες που είναι απαραίτητες, ώστε να γίνουν ευτυχισμένα και ισορροπημένα άτομα. «Βλέπουμε παιδιά ζωντανά και ενθουσιώδη, παιδιά που βρίσκουν ένα περιβάλλον που τους ταιριάζει, μία οικογένεια που νιώθουν ότι τους υποστηρίζει και τους ενδυναμώνει. Η σημασία της κοινότητας που δημιουργείται είναι πολύ μεγάλη», τόνισε η Δρ Χάιδω Σαμαρά, ακαδημαϊκή υπεύθυνη του CTY Greece.
Φέτος 293 μαθητές και μαθήτριες συμμετέχουν στα θερινά προγράμματα με το 40% να προέρχεται από σχολεία της περιφέρειας (Χίος, Λέσβος, Αλεξανδρούπολη, Άρτα, Λειβαδιά, Καλαμάτα, Λάρισα, Κρήτη, Εύβοια) και της Κύπρου. Το CTY Greece επανέφερε, σε μικρή κλίμακα, το πολύ δημοφιλές πρόγραμμα με διαμονή για μαθητές από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα παιδιά αυτά διαμένουν στο οικοτροφείο του Κολλεγίου Ανατόλια. Το 53% των μαθητών φοιτά με υποτροφία, διασφαλίζοντας τον ανοιχτό και προσβάσιμο χαρακτήρα του προγράμματος, μία δυνατότητα που γίνεται εφικτή χάρη σε δωρητές όπως η Lidl Ελλάς.
Η Lidl Ελλάς και Lidl Κύπρου στηρίζουν το CTY Greece από το 2014 και 2015 αντίστοιχα, και έχουν προσφέρει περισσότερες από 423 ολικές και μερικές υποτροφίες, ανέφερε η κα Βασιλική Αδαμίδου, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Εταιρικής Υπευθυνότητας της Lidl Ελλάς. «Θέλοντας να μεταφράσουμε τη συνεισφορά μας στο CTY Greece σε κοινωνική αξία προχωρήσαμε στη διεξαγωγή μελέτης Social Return on Investment, μία πρωτοβουλία που συνάδει με τους στόχους της Lidl Ελλάς για βιώσιμη ανάπτυξη ως αναπόσπαστο κομμάτι του οράματός της για ένα καλύτερο αύριο. Στόχος μας να κατανοήσουμε τις αλλαγές που επήλθαν στις ζωές των επωφελούμενων από τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες του CTY Greece που υποστήριξε η Lidl Ελλάς, να εντοπίσουμε τις σημαντικότερες αλλαγές που βίωσαν, να βελτιώσουμε την αξιολόγηση της κοινωνικής αξίας που δημιουργήθηκε από τις δραστηριότητες του κέντρου και τέλος να αποτιμήσουμε την ίδια την κοινωνική αξία. Για κάθε 1€ που επενδύθηκε από 1 Ιανουαρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2020, από τη Lidl Ελλάς στο CTY Greece, έχουν δημιουργηθεί 3,7€ κοινωνικής αξίας, μέσω των δραστηριοτήτων του».

Τα θερινά προγράμματα του Κέντρου για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά…

Και αυτή τη χρονιά όλα τα παιδιά, που επελέγησαν κατόπιν εξετάσεων, είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν συναρπαστικά γνωστικά αντικείμενα και επιστημονικά πεδία των Θετικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών, καθώς και συνδυασμό τους.
Για τους μαθητές/τριες (Α΄ Γυμνασίου – Α΄ Λυκείου) τα διά ζώσης θερινά προγράμματα περιλαμβάνουν: Αρχές Σχεδίασης για Μηχανικούς, Πιθανότητες & Θεωρία Παιγνίων, Εισαγωγή στις Βιοϊατρικές Επιστήμες, CSI@CTY, Κρυπτολογία, Θεμελιώδεις Αρχές Ψυχολογίας, Ποίηση, Πεζογραφία & Γλώσσα: Μια Συγγραφική Ματιά. Το online σύγχρονο πρόγραμμα περιλαμβάνει: Μετράμε χωρίς να Μετράμε, Η Ψυχολογία των Ανθρώπινων Σχέσεων.
Για τους μαθητές/τριες Δημοτικού (Γ’ – ΣΤ΄Δημοτικού), τα διά ζώσης θερινά προγράμματα περιλαμβάνουν: Επιστήμη & Μηχανική, Robots in Action!, Η Μαγεία της Μαθηματικής Σκέψης, Θέλεις να Γίνεις Επιστήμονας, Αριθμοί: Από το Μηδέν ως το Άπειρο. Το online σύγχρονο πρόγραμμα περιλαμβάνει το μάθημα: Ακαδημία Υπερηρώων.
Φέτος:
• Συνολικά 293 μαθητές και μαθήτριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από την Ελλάδα και την Κύπρο παρακολουθούν τα θερινά προγράμματα του CTY Greece.
• Διακόσιοι εβδομήντα (270) μαθητές/τριες παρακολουθούν τα διά ζώσης προγράμματα διάρκειας τριών εβδομάδων στη Θεσσαλονίκη (Κολλέγιο Ανατόλια) και στην Αθήνα (OTEAcademy).
• Το 40% των συμμετεχόντων στο πρόγραμμα με διαμονή στη Θεσσαλονίκη ήταν παιδιά που ήρθαν από την περιφέρεια, τα νησιά της Ελλάδας και την Κύπρο.
Είκοσι τρεις (23) μαθητές/τριες παρακολουθούν το Διαδικτυακό Θερινό Πρόγραμμα (CTY Greece Online Program), διαδικτυακά μέσω σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας με συμμετοχή σε ομαδικές και εξατομικευμένες δραστηριότητες που βασίζονται στην ενεργό και βιωματική μάθηση, στα εικονικά εργαστήρια, στη μελέτη αλλά και στη διασκέδαση.
• Πάνω από το 53% των συμμετεχόντων έλαβαν υποτροφία.
• Από την έναρξη του προγράμματος, το 2013 μέχρι σήμερα, σχεδόν 7.000 παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου, και Λυκείου έχουν παρακολουθήσει τα μαθήματα και προγράμματα του CTY Greece.
Το CTY Greece/Κέντρο για Χαρισματικά – Ταλαντούχα Παιδιά του Κολλεγίου Ανατόλια/ Center for Talented Youth (CTY) Greece ξεκίνησε τη λειτουργία του το 2013 με την ιδρυτική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Το Κέντρο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου και είναι μέλος του Ευρωπαϊκού επιστημονικού οργανισμού European Council of High Ability (ECHA). Σύμβουλος προγράμματος είναι το Center for Talented Youth του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. Μεγάλοι δωρητές του Κέντρου είναι η τράπεζα Eurobank και η εταιρία Lidl Ελλάς. Δωρητές είναι η εταιρία Intrasoft International, η εταιρία Star Bulk Carriers Corp., το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, και η Deloitte. Χορηγός αερομεταφορών είναι η εταιρία AEGEAN Airlines. Το CTY Greece υποστηρίζεται στην Κύπρο από τη Lidl Κύπρου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments