Την εκτίμηση του πως τουλάχιστον μέχρι και το τέλος του επομένου Μαρτίου  και πιθανότατα μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, η τουριστική δραστηριότητα θα κινηθεί σε μηδενικά επίπεδα στη χώρα μας, έκανε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης  Ρέτσος,  σε διαδικτυακή  συνέντευξη τύπου που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Παράλληλα τόνισε πως οι επόμενες βδομάδες θα είναι πολύ χειρότερες για την τουριστική μας βιομηχανία από αυτό που βιώνουμε σήμερα.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ,  «υπό άλλες συνθήκες σήμερα θα βρισκόμασταν στο Λονδίνο, στη μεγάλη τουριστική έκθεση  WTM, όπου θα κάνουμε ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε και θα μιλούσαμε για τις προοπτικές του 2021. Δυστυχώς όλα άλλαξαν δραματικά».   

Ο κ. Ρετσος απέφυγε να κάνει προβλέψεις για τη νέα τουριστική χρονιά,  καθώς όπως είπε  τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά.   Ωστόσο σε άλλο σημείο της ομιλίας του,  ο κ. Ρέτσος είπε πως τα στοιχεία αεροπορικών εταιριών κλπ,  δείχνουν ως τον επόμενο χρόνο στην καλύτερη περίπτωση ο τουρισμός θα κινηθεί στο 50% σε σχέση με το 2019,  αν δεν χειροτερέψει η υγειονομική κατάσταση.  

«Χρειαζόμαστε τη στήριξη του κράτους και ως ΣΕΤΕ θα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση με άξονα τον ρεαλισμό και την λογική διεκδίκηση, παρ’ όλο που υπάρχουν φωνές που κινούνται στα όρια του λαϊκισμού» είπε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ενώ σε άλλο σημείο τόνισε: «Πολύ καλά έκανε η χώρα μας που άνοιξε στον τουρισμό και πάρα τις αρχικές αστοχίες και  λάθη από φορείς και επαγγελματίες δείξαμε ότι μπορούμε να αντεπεξέλθουμε. Δεν πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας σε ότι αφορά την κίνηση καθώς ήταν αδύνατο να ξέρουμε το τι συνέβη στις χώρες που μας ενδιαφέρουν,  καθώς πολλές άνοιξαν με καθυστέρηση και κάποιες άλλες δεν άνοιξαν καθόλου». Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ ανέφερε πως «μας πλήγωσε η Αμερική και η Ρωσία που παρέμειναν επί της ουσίας κλειστές».

«Ο ελληνικός τουρισμός έχασε το 80% των εσόδων και κανείς δεν μπορεί να πει πότε η κατάσταση θα ομαλοποιηθεί. Θα χρειαστεί επέκταση της στήριξης από το κράτος τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021 κυρίως προς τους εργαζομένους».

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης του ο κ. Ρέτσος ανέφερε:

–         Έστω και πρόσκαιρα θα χρειαστεί μείωση του ΦΠΑ στην τουριστική δραστηριότητα που θα ζητηθεί στην κατάλληλη χρονική συγκυρία, για να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και να ανακτήσουμε την χαμένη πίτα καθώς ο ανταγωνισμός από τις άλλες χώρες προβλέπετε σκληρός.  

–         Αν χρειαστούν επιπλέον μέτρα ενίσχυσης θα τα ζητήσουμε από την κυβέρνηση την κατάλληλη στιγμή.  Η επιστρεπτέα προκαταβολή λειτούργησε πολύ καλά όχι όμως και η 2η φάση του εγγυοδοτικού που καθυστερεί. Έχουμε προτάσεις για χρηματοδότηση μέσα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης ωστόσο η Ευρώπη καθυστερεί και αυτό είναι πολύ κακό.

–         Ζητούμε από την Ευρώπη συντονισμένη δράση στα ταξίδια σε πανευρωπαϊκό επίπεδο να μην κάνει κάθε χώρα τα δικά της κλίνοντας τα  σύνορα όποτε θέλει.

–         Ως ΣΕΤΕ συνεχίζουμε τη δράση μας σε θέματα κατάρτισης, μπράντινγκ και προβολής του ελληνικού τουρισμού. Η Marketing Greece παρά τα μεγάλα προβλήματα χρηματοδότησης που έχει καθώς  στηρίζεται από τον ιδιωτικό τομέα,  έδρασε αποτελεσματικά δημιουργώντας επιτυχημένες καμπάνιες για την προβολή του ελληνικού τουρισμού. Τώρα ετοιμάζει νέα καμπάνια  προκειμένου να προσελκύσει ειδικό κοινό.  

Ο κ. Ρέτσος απηύθυνε ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού,  εργοδότες και εργαζομένους, καθώς όπως υποστήριξε ήταν ελάχιστος ο ρόλος του τουρισμού στη διασπορά της νόσου. «Αυτό δεν έγινε τυχαία» είπε ο κ. Πρόεδρος «καθώς η τουριστική δραστηριότητα λειτούργησε άψογα τηρώντας κανόνες και πρωτόκολλα.  Επίσης χαρακτήρισε κρίσιμο το 2021 για τις τουριστικές επιχειρήσεις αν δεν  υπάρξει ανάκαμψη.»

Απατώντας σε ερώτηση των Όμορφων Ταξιδιών  «μέχρι πότε οι τουριστικοί φορείς θα δέχονται αδιαμαρτύρητα τα μέτρα που ανακοινώνουν κυβερνητικοί και υγειονομικοί φορείς, μετρά που ανακοινώνονται με ασυντόνιστο τρόπο και πολλές φορές δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα και την λογική» ο κ. Ρέτσος είπε:

«Σε όλη μου τη διαδρομή έχω δείξει πως δεν είμαι άνθρωπος των έντονων αντιδράσεων,  ωστόσο διαφωνώ κάθετα με τον τρόπο που ανακοινώνονται και υλοποιούνται τα μέτρα σ΄αυτό το δεύτερο στάδιο της πανδημίας».

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments