Αύριο Κυριακή 19 Μαρτίου στις 11.30πμ, θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη -όπως κάθε χρόνο- μια διαφορετική πορεία Μνήμης για τη συμπλήρωση 74 χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από τη Θεσσαλονίκη για το στρατόπεδο Άουσβιτς-Μπιρκενάου. Αφετηρία θα είναι η Πλατεία Ελευθερίας, ενώ η πορεία θα καταλήξει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό, όπου και θα πραγματοποιηθεί μια ακόμη τελετή.

Στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης πριν από 74 χρόνια, διαδραματίστηκε μια ακόμη πτυχή του δράματος. Εκεί οι ναζί φόρτωσαν τους Έλληνες Εβραίους στο θρήσκευμα σε εμπορικά βαγόνια με προορισμό το Άουσβιτς αφού πρώτα τους έβαλαν να κόψουν εισιτήρια, αποκόμματα των οποίων εκτίθενται στο μουσείο του Άουσβιτς. Σήμερα στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό υπάρχουν ακόμη κάποια από εκείνα τα βαγόνια του θανάτου που μετέφεραν τους Έλληνες Εβραίους στο Άουσβιτς. Λέγεται οτι υπάρχει ακόμη και η ατμομηχανή μηχανή που τραβούσε τα βαγόνια.

Το 2014 ο Παλαιός Σιδηροδρομικός Σταθμός γέμισε και πάλι με νάζι στρατιώτες και Εβραίους με το άστρο του Δαβίδ στο στήθος. Ευτυχώς μόνο για τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας με τίτλο “ΟΥΖΕΡΙ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ” του Μανούσου Μανουσάκη. Βασίστηκε στο ομώνυμο βιβλίο του Γιώργου Σκαμπαρδώνη που αναφέρονταν σε εκείνη την εποχή και τα τραγικά γεγονότα. Εξακόσιοι ηθοποιοί και κομπάρσοι υπό την καθοδήγηση του κ. Μανουσάκη δημιούργησαν μια εικόνα συγκλονιστική. Κάποιοι Θεσσαλονικείς Εβραίοι μας έλεγαν τότε πως δεν ήθελαν ούτε απ’ έξω από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό να περάσουν εκείνες τις μέρες για να μην αντικρίσουν αυτές τις εικόνες καθώς θα τους δημιουργούσαν τραγικά συναισθήματα.

Τα Omorfa Taxidia βρέθηκαν τότε στα γυρίσματα στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Ήταν ένα συγκλονιστικό ταξίδι πίσω στον χρόνο που όμοιο του δεν ξαναβιώσαμε ποτέ.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments