Πως θα είναι το νέο εκθεσιακό και συνεδριακό κέντρο της Θεσσαλονίκης, αυτό που όλοι γνωρίζουμε ως ΔΕΘ, όταν σε πέντε χρόνια (λέμε τώρα) ολοκληρωθεί η ανάπλαση του;;;
Θα είναι το πιο πράσινο και βιοκλιματικό Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο στην Ευρώπη υποστηρίζουν οι σχεδιαστές του που κέρδισαν ομόφωνα το 1ο Βραβείο στον Διεθνή Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό.
Η πρόταση τους παρουσιάστηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο «Ι. Βελλίδης» από τους εκπροσώπους της ομάδας Sauerbruch Hutton (Γερμανία), Gustafson Porter + Bowman (Βρετανία) και Έλενας Σταυροπούλου (Ελλάδα).
Σύμφωνα με τη σχεδιαστική πρόταση, στη νέα ΔΕΘ θα κατασκευαστούν πέντε μεγάλες κτιριακές δομές, οι οποίες θα περιλαμβάνουν εκθεσιακές και συνεδριακές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο και επιχειρηματικό κέντρο. Μάλιστα, διάδρομοι και γέφυρες θα συνδέουν όλους τους εκθεσιακούς χώρους στο επίπεδο του πρώτου ορόφου, συμπεριλαμβανομένης μιας υπαίθριας έκθεσης στον τελευταίο όροφο της δεύτερης εκθεσιακής εγκατάστασης. Αυτός ο εναέριος διάδρομος θα προσελκύει τους επισκέπτες να κάνουν μια βόλτα με πανοραμική θέα στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο πάρκο με απόλυτο σεβασμό στις αρχές της αειφορίας, ενώ ο χώρος αυτός θα είναι διαπερατός και συνεχώς προσβάσιμος από τους πεζούς και τους ποδηλάτες, ακόμη και όταν βρίσκονται σε εξέλιξη οι εκθεσιακές δραστηριότητες. Το πάρκο θα αποτελέσει ένα εκπληκτικό πλεονέκτημα για την πόλη, καθώς θα συνδέσει το βουνό με τη θάλασσα, θα είναι ένας πράσινος διάδρομος, που θα διασχίζει την «καρδιά» της Θεσσαλονίκης.
Το κόστος της επένδυσης για την υλοποίηση του νέου Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού Κέντρου θα προσεγγίσει τα 200 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες και να εξασφαλισθεί το χρηματοδοτικό σχήμα, προκειμένου στη συνέχεια να ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες και τα εγκαίνια να πραγματοποιηθούν το 2026, όταν και θα συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη διοργάνωση της πρώτης ΔΕΘ.
Στη μεγάλη βαρύτητα και σημασία που έχει για τη Θεσσαλονίκη η Ανάπλαση του Διεθνούς Εκθεσιακού και Συνεδριακού της Κέντρου, στάθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας. «Η υλοποίηση του έργου θα διαμορφώσει μια πόλη που οι περισσότεροι από εμάς έχουν μόνο ονειρευτεί» σημείωσε ο κ. Τζήκας και υπογράμμισε ότι η πρωτοβουλία της Ανάπλασης έχει ξεκινήσει από το 2012 με πολλούς ενδιάμεσους χρονικούς σταθμούς εγκρίσεων και αποφάσεων μέχρι την πρόσφατη ανακοίνωση της πρότασης, που έλαβε το 1ο βραβείο του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού.
Τα περιβαλλοντικά και κατασκευαστικά πλεονεκτήματα της αρχιτεκτονικής πρότασης παρουσίασε ο Μatthias Sauerbruch από την Sauerbruch Hutton Architects, τονίζοντας πως οι εκθεσιακοί χώροι και το συνεδριακό κέντρο θα ξεχωρίζουν με τις χαρακτηριστικές προεξέχουσες στέγες τους, που αιωρούνται σαν σύννεφα στο τοπίο. Σε περιόδους που οι αίθουσες δεν θα χρησιμοποιούνται για εκθέσεις, αυτοί οι χώροι μπορούν να παραμένουν ανοιχτοί για δημόσια χρήση ως πολιτιστικοί και κοινωνικοί χώροι, για διαλέξεις, εκθέσεις, συγκεντρώσεις με απρόσκοπτη θέα και πρόσβαση στο πάρκο.
Στο πάρκο, σύμφωνα με τον Niel Porter από την Gustafson Porter + Bowman Landscape, θα συγκεντρωθούν όλα τα ενδημικά φυτά της περιοχής της Θεσσαλονίκης και παράλληλα θα υπάρχουν χώροι για άθληση και ψυχαγωγία των κατοίκων.
Σε χαρακτηριστικά του έργου αναφέρθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-Helexpo, κ. Κυριάκος Ποζρικίδης, σημειώνοντας πως θα είναι διαθέσιμες συνολικά πάνω από 2.100 θέσεις στάθμευσης, οι οποίες θα είναι όλες υπόγειες.

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments