Με την πιο εκτεταμένη και ολοκληρωμένη δράση των τελευταίων ετών για τον καθαρισμό της ακτογραμμής και της θαλάσσιας ζώνης του Θερμαϊκού Κόλπου από πλαστικά απορρίμματα, επιλέγει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να τιμήσει φέτος την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος ( 5 Ιουνίου).
Η επιχείρηση «Καθαρές Ακτές, Καθαρός Θερμαϊκός» στοχεύει στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος σε προστατευόμενους από διεθνείς συνθήκες υγροβιοτόπους και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, τη διευκόλυνση των μυδοκαλλιεργητών στην άσκηση των επαγγελματικών τους δραστηριοτήτων, αλλά και την ασφαλή διαχείριση των απορριμμάτων με την αξιοποίηση των καλών πρακτικών της κυκλικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο της επιχείρησης καθαρισμού εξελίσσεται στοχευμένη προσπάθεια μεγάλης κλίμακας για την απομάκρυνση διχτυών από πλαστικό που έχουν εγκλωβιστεί στον πυθμένα της θάλασσας σε μικρή απόσταση από τις ακτές, αλλά και πλαστικών βαρελιών που λόγω των καιρικών συνθηκών και της γεωμορφολογίας του Θερμαϊκού Κόλπου, έχουν ξεβραστεί στις ακτές και με την πάροδο των χρόνων έχουν θαφτεί στην κυριολεξία στην άμμο.

Ήδη έχουν γίνει επεμβάσεις καθαρισμού στις εκβολές του ποταμού Λουδία, στο Δέλτα του Αξιού και την παραλία των Αλυκών Κίτρους, από όπου έχουν απομακρυνθεί μέχρι στιγμής, περισσότερα από 400 πλαστικά βαρέλια και πάνω από 15 τόνοι κατεστραμμένων πλαστικών διχτυών.
Οι επεμβάσεις καθαρισμού θα συνεχιστούν με κορύφωση την 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος), καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν σχεδόν 30 ακόμη τόνοι πλαστικών, που ρυπαίνουν τη θάλασσα και τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments