Καθώς πλησιάζει η ώρα για σταδιακή άρση των περιορισμών, ο ελληνικός τουρισμός περιμένει να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα πρωτόκολλα υγειονομικής ασφάλειας, προκειμένου να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Και αυτό γιατί οι μετακινήσεις τουριστών δεν θα γίνονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το ίδιο και η παραμονή τους στα τουριστικά θέρετρα.
Αγωνιούν οι άνθρωποι του τουρισμού για το ποια θα είναι αυτά τα πρωτόκολλα, καθώς βάση αυτών θα σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους και τον τρόπο λειτουργίας τους. Επίσης γνωρίζουν πως όσο πιο αυστηρά είναι αυτά τα πρωτόκολλα τόσο λιγότερους τουρίστες θα δουν στις επιχειρήσεις τους.
Δεν γνωρίζουμε προς το παρόν ποιοι κανόνες θα ισχύσουν την επόμενη μέρα, αν και ακούγονται πολλά. Δεν γνωρίζουμε επίσης αν αυτοί οι κανόνες ισχύσουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή κάθε χώρα επιβάλει τους δικούς της, χωρίς να αποκλείονται και τα δύο.
Γράφονται και ακούγονται πολλά για αυτά τα πρωτόκολλα. Ότι τα αεροπλάνα θα πετούν με άδεια την μεσαία θέση, άρα με λιγότερους ως και 50% επιβάτες. Ότι τα ξενοδοχεία θα μπορούν να δεχθούν τους μισούς επισκέπτες από τη δυναμικότητα τους. Ότι στις παραλίες θα τηρούνται αυστηρές αποσπάσεις, ότι ενδεχομένως να μην επιτρέπεται η είσοδος στη χώρα αν ο επισκέπτης δεν φέρει μαζί του ιατρική βεβαίωση πως είναι αρνητικός στο τεστ του Covid-19. Γράφονται και ακούγονται ακόμη περισσότερα, ωστόσο τίποτε δεν ισχύει αν πρώτα δεν ανακοινωθούν από την κυβέρνηση και αυτό θα συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα.
Ωστόσο αυτά τα πρωτόκολλα θα καθορίσουν και την στάση της τουριστικής αγοράς, ιδιαίτερα των ξενοδόχων. Και αυτό γιατί οι όποιοι περιορισμοί θα αυξήσουν το κόστος λειτουργίας δηλαδή το κόστος των διακοπών. Σε συνάρτηση με την αβεβαιότητα από την οικονομική κρίση και την οικονομική εξάντληση των νοικοκυριών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, θα περιορίσουν δραματικά τα τουριστικά ταξίδια.
Πολλές μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες δεν θα ανοίξουν, καθώς η μειωμένη πελατεία και η μικρότερη σαιζόν δεν θα φτάσει για να βγάλουν τα έξοδα τους.
Μεγάλο ζητούμε είναι πως θα αντιδράσει τουριστικά ο κόσμος. Το πιο πιθανό είναι πως θα ξεκινήσει μουδιασμένα και αν οι εξελίξεις στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι ευχάριστες σταδιακά θα ξεθαρρεύει, μέχρι να φτάσουμε στην κανονικότητα, ελπίζουμε την επόμενη τουριστική χρονιά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments