Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του Οκτωβρίου του SETE Intelligence, μόνο δυο χώρες της Μεσογείου (σ’αυτές περιλαμβάνεται και η Πορτογαλία), είχαν πτώση τουριστικών αφίξεων στο πρώτο επτάμηνο του έτους. Η μια είναι η Τουρκία (-29.1%) και οι λογού είναι ευνόητοι. Η άλλη χώρα είναι η Ελλάδα (-1.7%) και οι λόγοι είναι επίσης ευνόητοι αν και όλο αυτό το διάστημα οι αρμόδιοι μιλούν για αυξήσεις ρεκόρ. Δυστυχώς περιφερόμενος σε εκθέσεις του εξωτερικού, μοιράζοντας διαφημιστικά φυλλάδια, δεν μπορείς πλέον να σταθείς σ’ ένα απολύτως ανταγωνιστικό περιβάλλον που προβάλει και προωθεί τουριστικούς προορισμούς με σύγχρονα εργαλεία πολύ πιο αποτελεσματικά.
Κύπρος, Πορτογαλία και Ισπανία, είναι οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά ανόδου σε αφίξεις τουριστών, με την Ισπανία ωστόσο να είναι πρώτη σε απόλυτους αριθμούς, καθώς φέτος θα ξεπεράσει συνολικά τα 70 εκατομμύρια τουρίστες, καταγράφοντας την καλύτερη τουριστική της χρονιά.
Όσον αφορά στα έσοδα, μόνο δυο χώρες της Μεσογείου τα είδαν να μειώνονται. Η μια είναι η Τουρκία (-30.1%) και η άλλη η Ελλάδα (-4.9%). Όλες οι υπόλοιπες σημείωσαν αυξημένα έσοδα, με την Κύπρο να έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανόδου (15%), την Πορτογαλία στη δεύτερη θέση (9.4%) και την Κροατία στην τρίτη θέση (6.7%).
Η μέση κατά κεφαλή δαπάνη ήταν πεσμένη σε όλες τις χώρες καθώς οι τουρίστες ζορίζονται οικονομικά. Πραγματοποιούν λιγότερες διανυκτερεύσεις και ξοδεύουν λιγότερα χρήματα.
Ωστόσο στην καλύτερη θέση ήταν η Τουρκία, που είδε την μέση κατά κεφαλή δαπάνη του τουρίστα να μειώνεται -1.4% και στη χειρότερη η Ισπανία με -4.4%. Στην Ελλάδα η μέση κατά κεφαλή δαπάνη μειώθηκε κατά -3.3%. Είμαστε δηλαδή περίπου στο μέσο όρο. Ωστόσο η διάφορα μας με τις άλλες χώρες είναι πως η μύωση της μέσης κατά κεφαλήν δαπάνης στη χώρα μας είναι συνεχής από το 2006 και δεν συμβαίνει μόνο τώρα στα χρονιά μιας παγκόσμιας γενικευμένης οικονομικής κρίσης.
Τα στοιχεία αυτά και πολλά άλλα ακόμη, δείχνουν πως ο ελληνικός τουρισμός έχει απόλυτη ανάγκη επαναπροσδιορισμού σε όλα του τα επίπεδα. Όσο αργεί τόσο το χειρότερο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments