Από τις εκδηλώσεις με ομιλίες στελεχών της κυβέρνησης που έγιναν το σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη λόγω των εγκαινίων της 81ης ΔΕΘ, μία είχε άμεση σχέση με τον τουρισμό.
Ήταν στο πανέμορφο Παλατάκι που οι περίτεχνοι φωτισμοί δεν μπορούσαν να κρύψουν τα σημάδια της εγκατάλειψης και της κατάρρευσης σοβάδων και άλλων μερών του κτιρίου, θυμίζοντας μας πως είμαστε μια χώρα που περιφρονεί την κληρονομιά της.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το προκειμένου να τιμήσει την επιχειρηματικότητα της χώρας. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης και οι συνεργάτες του, υποδέχθηκαν πάρα πολύ κόσμο στην πολύ όμορφη βραδιά, στο ωραιότερο σημείο της πόλης.
Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν τρεις Υπουργοί (Κουντουρά, Μάρδας και Κουρουπλής) ένας αρχηγός Κόμματος (Λεβέντης), ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, η αντιπεριαφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Μίχαλος, πρόεδροι επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα, εκπρόσωποι φορέων , επιχειρηματίες κλπ.
Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά. Πριν από αυτήν εκπρόσωποι φορέων περιέγραψαν με τα πιο μελανά χρώματα την κατάσταση στην επιχειρηματικότητα. Βουλιάζουμε ήταν το κεντρικό συμπέρασμα.
Η κα Κουντουρά είχε άλλη άποψη. Μεταξύ άλλων είπε πως η ίδια ως Υπουργός Τουρισμού παρέλαβε τον τουρισμό σε πτώση και με τα… μαγικά της, κατάφερε όχι μόνο να ανακόψει την πτωτική πορεία αλλά να σημειώσει φέτος νέο ρεκόρ με άνοδο 7% στις αφίξεις και 20% στην κρουαζιέρα.
Είπε επίσης πως υπάρχει ένα ισχυρό ρεύμα κρατήσεων για Σεπτέμβριο με Νοέμβριο, ότι ανοίγει την αγορά της Μέσης Ανατολής και ότι από τον Αραβικό κόλπο είχαμε αύξηση 55%.
Για τη Ρωσία είπε πως το θέμα της έκδοσης βίζας λύθηκε οριστικά, ότι από ΗΠΑ εξασφάλισε αεροπορικά δρομολόγια από τρεις αεροπορικές εταιρείες, ότι η τουριστική περίοδος διευρύνθηκε μέχρι τον Νοέμβριο, ότι προσπαθεί για τον 12μηνο τουρισμό και την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού. Για τον επόμενο χρόνο υποσχέθηκε πως θα καταπλήξουμε τα πλήθη με νέο μεγάλο ρεκόρ αφίξεων.
Επίσης είπε πως κωδικοποίησε την τουριστική νομοθεσία ενώ πολύ σύντομα θα φέρει στη βουλή το πολυαναμενόμενο νομοσχέδιο για την ενοικίαση καταλυμάτων μέσα από τις πλατφόρμες της οικονομίας του διαμοιρασμού (βλέπε airbnb και συναφή) Επίσης αποκάλυψε πως το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι τεράστιο καθώς δεκάδες τουριστικές επενδύσεις ανά την Ελλάδα περιμένουν υπομονετικά για έγκριση.
Κοντολογίς η ομιλία της κας Κουντουρά κινήθηκε στα ίδια πλαίσια όπως και των περισσότερων προκατόχων της εδώ και πολλά χρόνια. Όλα τα καλά, ακόμη και τα αυτονόητα, είναι δικό της έργο, όλα πάνε καλά, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα.
Μόνο που όταν μιλάς σε ένα ψαγμένο κοινό, η παράβλεψη της πραγματικότητας δεν είναι πλέον αποδεκτή. Έτσι την ώρα που η κα Κουντουρά διάβαζε τον λόγο της, οι περισσότεροι έτρωγαν και συζητούσαν μεταξύ τους δημιουργώντας σχετική βαβούρα. Ήταν επίδειξη αγένειας; Μάλλον όχι, καθώς όπως μου είπαν προτιμούσαν να φάνε το φαγητό τους πάρα κουτόχορτο.

 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments