Τελ Αβίβ – αποστολή

Η 13η εξόρμηση της “Διπλωματίας των Πόλεων” είχε προορισμό το Τελ Αβίβ. Η Διπλωματία των Πόλεων” είναι μια δράση του τμήματος τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης που σκοπό έχει να προωθήσει την Θεσσαλονίκη ως τουριστικό προορισμό σε όλες του τις διαστάσεις. Ως εκθεσιακό συνεδριακό, ιατρικοί εκπαιδευτικό και οτιδήποτε άλλο έχει τουριστικό ενδιαφέρον προορισμό. Στις εξορμήσεις μετέχουν εκπρόσωποι φορέων και επιχειρήσεων της πόλης με άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον στον τουρισμό.
Η αποστολή στο Τελ Αβίβ ήταν μια από τις μεγαλύτερες που έχουν γίνει στα πλαίσια της Διπλωματίας καθώς ξεπερνούσε τα 40 άτομα. Η ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαία. Εκείνες τις μέρες στο Τελ Αβίβ πραγματοποιούνταν διεθνής τουριστική έκθεση κάτι που έδωσε την ευκαιρία στους ¨”Διπλωμάτες” για περαιτέρω επαφές με εκθέτες και επισκέπτες.
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συνόδευσε την αποστολή όπως έχει κάνει και άλλες φορές στο παρελθόν. Η παρουσία του δημιουργεί ένα προσθετό ενδιαφέρον καθώς κάνει ντόρο στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και τους ντόπιους παράγοντες. Ιδιαίτερα στο Ισραήλ ο Γιάννης Μπουτάρης όπως διαπιστώσαμε είναι πολύ γνωστός και αγαπητός και χαρακτηρίζεται ως αληθινός φίλος της χώρας και του Εβραϊκού λαού.
Η εκδήλωση για την παρουσίαση της Θεσσαλονίκης έγινε σε αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου της πόλης παράλληλα με την τουριστική έκθεση που βρισκόταν σε εξέλιξη. Στην εκδήλωση ενώπιον των εκπροσώπων φορέων και τουριστικών επιχειρηματιών του Ισραήλ μίλησαν ο Γιάννης Μπουτάρης, ο αντιδήμαρχος τουρισμού Σπύρος Πέγκας που ανέλαβε τον συντονισμό της εκδήλωσης και ο Έλληνας πρέσβης στο Ισραήλ Κωνσταντίνος Μπήκας. Αναφερθήκαν στους δεσμούς φιλίας ανάμεσα στους δυο λαούς, στο εβραϊκό παρελθόν της Θεσσαλονίκης, στην τραγωδία του ολοκαυτώματος το οποίο ο κ. Μπουτάρης χαρακτήρισε τραγωδία της πόλης, αλλά και στα τουριστικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης. Στην εκδήλωση μίλησε επίσης ο Δήμαρχος της Νάουσας Νικόλαος Κουτσογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στα ενδιαφέροντα μοναδικά αξιοθέατα της περιοχής του, καλώντας τους τουριστικούς πράκτορες του Ισραήλ να περιλαμβάνουν και την Νάουσα στα τουριστικά τους πακέτα για τη Θεσσαλονίκη.
Την παρουσίαση του προορισμού έκανε η σύμβουλος του Δημάρχου Ελένη Σωτηρίου αναφερόμενη σε όλα αυτά που κάνουν την Θεσσαλονίκη ιδιαίτερα αγαπητό προορισμό στους Ισραηλινούς.
Το ενδιαφέρον των Ισραηλινών να επισκεφτούν την Ελλάδα είναι μεγάλο και το ιστορικό τους ενδιαφέρον για την Θεσσαλονίκη ακόμη μεγαλύτερο. Η παρουσία της Διπλωματίας στο Ισραήλ θα ξαναφρεσκάρει το ενδιαφέρον των ντόπιων τουριστικών πρακτόρων για τη Θεσσαλονίκη που τα τελευταία χρόνια ατόνησε. Η δρομολόγηση για 7η συνεχή χρονιά απευθείας πτήσεων από την Αegean μεταξύ Θεσσαλονίκης και Τελ Αβίβ και μάλιστα με αυξημένη συχνότητα, θα κάνει ευκολότερο το στόχο της αύξησης των τουριστών. Ωστόσο στο παιχνίδι θα πρέπει να μπει η Χαλκιδική και η Πιερία καθώς οι ισραηλινοί, πέρα από ιστορικά μνημεία ενδιαφέρονται και για ήλιο και θάλασσα. Ο συνδυασμός αυτόν των δυο (ιστορία και διακοπές) θα φέρει περισσότερους τουρίστες. Οπότε χρειάζονται συνέργιες…
Ως η 13η εξόρμηση, αυτή η Διπλωματία δεν ήταν ιδιαίτερα γούρικη. Λόγω κάποιων συμφωνηθέντων που δεν τήρησαν οι ισραηλινοί διοργανωτές (μικρή αίθουσα, ελλιπής εξοπλισμός κλπ) δεν κατέστη δυνατόν να ακολουθήσουν μετά την παρουσίαση οι κάτ ιδίαν΄(Β2Β) συναντήσεις ανάμεσα στα μέλη της αποστολής και ισραηλινούς τουριστικούς πράκτορες, κάτι που για τους συμμετέχοντες στην αποστολή αποτελεί σημαντικό κομμάτι της Διπλωματίας. Κάποιοι βέβαια κάλυψαν αυτό το καινό με δικές τους επαφές εντός και εκτός της τουριστικής έκθεσης, όχι όμως όλοι.
Η αλήθεια είναι ότι η “Διπλωματία”, καθώς αποδείχτηκε ως η πιο σημαντική ενέργεια που κάνει η Θεσσαλονίκη για την τουριστική της προώθηση, έχει μεγαλώσει πολύ. Πλαισιώθηκε από πολλούς φορείς και επιχειρήσεις της πόλης με άμεσο ή έμμεσο ενδιαφέρον στον τουρισμό. Απέκτησε έναν μεγάλο χορηγό, την Aegean, ενώ βραβεύτηκε για την δράση της. Οι απαιτήσεις πλέον είναι αυξημένες. Θα πρέπει λοιπόν ο Δήμος Θεσσαλονίκης να κάνει ένα οργανωτικό άλμα βάζοντας στο παιχνίδι και εξειδικευμένα εξωτερικά άτομα ή εταιρείες, που θα αναλάβουν ένα κομμάτι της οργάνωσης, παράλληλα με αυτό που κάνουν τα στελέχη του γραφείου τουρισμού του Δήμου, που συχνά ξεπερνούν τον εαυτό τους. Δεν είναι εύκολο αυτό καθώς οι πολύπλοκες γραφειοκρατικές διαδικασίες λειτουργούν απαγορευτικά και δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στο τμήμα τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης να λειτουργήσει με κριτήρια ελεύθερης αγοράς. Ωστόσο πρέπει να βρεθεί λύση.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments