Τελ Αβίβ: αποστολή
Στα πλαίσια της Διπλωματίας των Πόλεων που επισκέφθηκε πρόσφατα το Ισραήλ, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Δήμαρχο Τελ Αβίβ Ρον Χουλνταΐ, ενώ επισκέφθηκε το Μουσείο των Εβραίων της Διασποράς. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ακολούθησε επίσημη υποδοχή της ελληνικής αποστολής στον 12ο όροφο του Δημαρχείου της πόλης από τον κ. Χουλνταΐ (φώτο).
Την ελληνική αποστολή περίμενε μια έκπληξη καθώς ένας ισραηλινός τραγουδιστής τραγουδούσε γνωστά ελληνικά λαϊκά τραγούδια, δείχνοντας την αγάπη των ισραηλινών για την ελληνική λαϊκή μουσική. Οι δυο Δήμαρχοι αντάλλαξαν δώρα και αναφέρθηκαν στους ισχυρούς δεσμούς φίλιας ανάμεσα στους δυο λαούς, φιλία που όπως είπαν χτίζει συνεργασίες.
Ο κ. Μπουτάρης είπε πως ο αφανισμός των Εβραίων της Θεσσαλονίκης από τους Ναζί, δεν ήταν μόνο ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας αλλά και κατά της ιστορίας της πόλης. Αναφέρθηκε στο μουσείο ολοκαυτώματος που θα δημιουργηθεί στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα εκπαιδεύει τις νέες γενιές κατά του ρατσισμού και του αντισημιτισμού και θα προωθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τέλος είπε πως αυτό που συμβαίνει στο Ισραήλ, όσον αφορά την ανάπτυξη, αποτελεί κάλο παράδειγμα για τη Θεσσαλονίκη και την Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος, Γιάννης Μπουτάρης και ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, επισκέφθηκαν επίσης και την πόλη της Ιερουσαλήμ, όπου είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και πάσης Παλαιστίνης, κ.κ. Θεόφιλο Γ’. Στη συνέχεια συναντήθηκαν στο Κοινοβούλιο – Κνεσέτ με την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ισραήλ – Ελλάδας, με βουλευτές και εκπροσώπους επιχειρηματικών φορέων, με τους οποίους συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως οι ανταλλαγές μαθητών και δράσεων πολιτιστικού περιεχομένου.
Ακολούθησε επίσκεψη και πολύωρη συζήτηση με τον Γενικό Διευθυντή του Μουσείου Ολοκαυτώματος «Yad Vashem», Γιόσι Γκεβίρ, με αντικείμενο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την ουσιαστική συμμετοχή του στο υπό σύσταση Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments