Εδώ και τρία χρόνια ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Βασίλης Γκίζας, ένας χαρισματικός και ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, έχει ξεκινήσει με του συνεργάτες του μια συστηματική προσπάθεια να αναδείξει τουριστικά την περιοχή. Όχι μόνο τη Ναύπακτο με το εντυπωσιακό ενετικό της λιμάνι της, αλλά και την ευρύτερη περιοχή όπως την ορεινή Ναυπακτία με τους δεκάδες γραφικούς οικισμούς.
Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, ο Δήμαρχος συνοδευόμενος από τον αντιδήμαρχο τουρισμού Ντίνο Τσουκαλά και την σύμβουλο επικοινωνίας του Δήμου Έμυ Παπαδούλα, ήρθαν στη Θεσσαλονίκη για να ενημερώσουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής με τα πολλά πλεονεκτήματα. Η εκδήλωση έγινε στο ξενοδοχείο Monasty.
Δεν επέλεξαν τυχαία τη Θεσσαλονίκη καθώς η βελτίωση των οδικών αξόνων έφερε τη Ναυπακτία πιο κοντά στη Βόρεια Ελλάδα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Γκίζας: « Ως τουριστικός προορισμός δεν είμαστε όσο γνωστοί θα θέλαμε. Η προσπάθεια μας ξεκίνησε πριν τρία χρόνια και ήδη έφερε σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα στην επισκεψιμότητα της περιοχής.
Η περιοχή μας έχει σημαντικά πλεονεκτήματα. Η Ναύπακτος έχει μεσαιωνικό χαρακτήρα. Περιβάλλεται από ενετικό κάστρο το οποίο είναι μέρος της πόλης μας. Ξεκινά από το ενετικό μας λιμάνι και φτάνει ψηλά στην Ακρόπολη. Δίπλα στην πόλη έχουμε ωραίες παραλίες κατάφυτες από πλατάνια.
Η θαλάσσια περιοχή είναι πέρασμα για εκατοντάδες ιδιωτικά σκάφη. Δυστυχώς δεν έχουμε τις λιμενικές υποδομές να τα εξυπηρετήσουμε. Έτσι κάποια αράζουν ανοιχτά όταν αυτό είναι εφικτό. Ωστόσο μέσα στο ενετικό λιμάνι δημιουργούμε τις κατάλληλες συνθήκες για την φιλοξενία ιδιωτικών σκαφών. Επίσης υπάρχει έτοιμη μελέτη για την δημιουργία αγκυροβόλιου στην περιοχή ενώ υπάρχει χωροθέτηση για μαρίνα στα όρια της Ναυπάκτου που κάποτε ελπίζουμε να γίνει πραγματικότητα.
Στο όρος Βαράσοβα, σε ένα μαγευτικό τοπίο πάνω από τη θάλασσα, αναβαθμίζουμε το αναρριχητικό πεδίο διεθνών προδιαγραφών και φιλοδοξούμε να προσελκύει αναρριχητές απ΄όλο τον κόσμο».
Από την μεριά του ο ιδιαίτερα έμπειρος αντιδήμαρχος τουρισμού Ντίνος Τσουκαλάς ανέφερε πως «ο τουρισμός είναι πλέον πολύ σημαντική δραστηριότητα για την οικονομία της Ναυπακτίας. Στην περιοχή υπάρχουν συνολικά 1100 κλίνες σε ξενοδοχεία και καταλύματα και άλλα 400 είναι τα καταλύματα τύπου Airbnb. Το βασικό πελατολόγιο της περιοχής προέρχεται από την Ελλάδα, τη δυτική Ευρώπη και τα Βαλκάνια. Η Ναυπακτία είναι ένας value for money προορισμός καθώς οι τιμές κρατούνται σε χαμηλά επίπεδα».
Όπως ανέφερε στην παρουσίαση της η σύμβουλος του Δημάρχου Έμυ Παπαδούλα: «Εκτός από την πόλη της Ναυπάκτου, σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η ορεινή Ναυπακτία με 40 αναλλοίωτους στο χρόνο παραδοσιακούς οικισμούς εκ των οποίων οι δέκα είναι οργανωμένοι τουριστικά. Η περιοχή με δυο ποτάμια, μια τεχνίτη λίμνη και πλούσια φύση, προφέρει πολλές εναλλακτικές τουριστικές δραστηριότητες.
Σημαντικές εκδηλώσεις που φέρνουν πολύ κόσμο στη Ναύπακτο είναι η φαντασμαγορική αναπαράσταση κάθε Οκτώβριο της ιστορικής ναυμαχίας της Ναυπάκτου που έγινε το 1571, τα έθιμα του Πάσχα και ιδιαίτερα της Μεγάλης Παρασκευής στο ενετικό λιμάνι, η εμποροπανήγυρη του Αγίου Δημητρίου και οι γιορτές στα ορεινά χωριά που σχετίζονται με την τοπική παραγωγή. Η περιοχή φημίζεται για τα εξαιρετικά προϊόντα της και την γαστρονομία της. Παράγει κάστανα, μέλι, τσίπουρο, κεράσια, τσιγαρίθρες, ελαιόλαδο, ελιές, γλυκά του κουταλιού, φρέσκα θαλασσινά, παραδοσιακές πίτες, μανιτάρια και φυσικά μαλαγουζιά που είναι η γενέτειρα της».
Γεγονός είναι πως η Ναύπακτος έχει ένα ακόμη μεγάλο πλεονέκτημα. Είναι κοντά σε άλλους γνωστούς προορισμούς όπως οι Δελφοί, το Γαλαξίδι, το Μεσολόγγι και πολλά ακόμη. Έτσι μπορεί να αποτελέσει βάση για περιήγηση στην ευρύτερη περιοχή και μάλιστα για πολλές μέρες έχοντας κάθε μέρα κάτι καινούριο να δεις…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments