Πρόγραμμα D2D παρουσιάσεων της χαρτογραφημένης προσκυνηματικής περιήγησης με τίτλο «από την Αρναία στον Άθωνα» πραγματοποίησε στην Αγία Πετρούπολη ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, με στόχο όπως ο ίδιος αναφέρει «την ποιοτική επαναπροσέλκυση Ρώσων ταξιδευτών στην προαθωνική χερσόνησο».
«Η ρωσική τουριστική αγορά» συνεχίζει «αποτελεί κύρια πηγή τουριστικού εισοδήματος ειδικά για την περιοχή της Ουρανούπολης, δεδομένης της γειτνίασής της με τη μεγαλύτερη ζωντανή θρησκευτική κοινότητα του κόσμου. Πόλος έλξης το Άγιον Όρος για τους ομόθρησκους Ρώσους και ρωσόφωνους, απηχεί το ορθόδοξο θρησκευτικό ενδιαφέρον, το οποίο συμπεριλαμβάνεται σε πολλές μορφές τουρισμού, όπως ο οινικός πολιτισμός, οι προσκυνηματικές περιηγήσεις πριν τον Άθωνα, η μοναστηριακή γαστρονομία, η βυζαντινή κοσμηματοποιεία, η αγιορείτικη πρωτογενής παραγωγή, οι θρησκευτικές γιορτές, τα θεματικά boat trips, οι trekking ανακαλύψεις στην Αγιώνυμη Πολιτεία και περιμετρικά αυτής, κλπ.»
Κατά τη διάρκεια υλοποίησης του προγράμματος, το οποίο πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τον τουριστικό οργανισμό Mid-East (που ειδικεύεται στην εισροή V.I.P. Ρώσων στην Ελλάδα,) η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε ρωσικά γραφεία και οργανισμούς προσκυνηματικού τουρισμού.
Με επικοινωνιακό εργαλείο την ηλεκτρονική μπροσούρα του Δήμου Αριστοτέλη με τίτλο Pilgrimage:life is a refraction που περιλαμβάνει ολόκληρη τη χαρτογραφημένη διαδρομή «των τοπικών εκκλησιών και προσκυνημάτων», οι επαφές ολοκληρώθηκαν με την υπόσχεση της άμεσης ένταξης των ετοιμοπαράδοτων προσκυνηματικών προγραμμάτων στους πιο ισχυρούς ρωσικούς επαγγελματικούς καταλόγους του βορρά.
Η ρωσική πλευρά προσκλήθηκε στο συνέδριο προσκυνηματικού τουρισμού, το οποίο αναμένεται να διοργανωθεί από το Δήμο Αριστοτέλη το καλοκαίρι του 2022, ενώ η ελληνική πλευρά συμφωνήθηκε να προωθήσει την προσκυνηματική περιήγηση της Ανατολικής Χαλκιδικής στην Αγία Πετρούπολη καταρχάς με τοποθέτηση banners στα εξήντα οκτώ (68) περίπτερα – κέντρα προσκυνηματικής πληροφόρησης και αναφοράς της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην άμεση επικαιροποίηση του οδικού τους χάρτη – μιας συμφωνίας, που στοχεύει στην ανάπτυξη εξωστρέφειας και ανταλλαγών μεταξύ των δύο περιοχών: τουριστικών, επαγγελματικών, πολιτιστικών, εμπορικών, κλπ.
Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στην Κροστάνδη αλλά και στον αδελφοποιημένο Δήμο Σέστρορετσκ, οι εκπρόσωποι του οποίου επεφύλαξαν στο Δήμαρχο Αριστοτέλη συγκινητική υποδοχή στο Δημαρχείο της πόλης. Μέλη του Κοινοβουλίου και της τοπικής Περιφέρειας πλαισίωσαν τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Δεδομένου του κύρους και της εθνικής σημασίας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, ο Δήμος Αριστοτέλη απηύθυνε επίσημη πρόσκληση στους Ρώσους αξιωματούχους αλλά και στους τουριστικούς επαγγελματίες να επισκεφθούν την περιοχή, γιορτάζοντας «Πάσχα στον Άθωνα», ώστε να αποκτήσουν την εμπειρία μιας βιωματικής απόδρασης στο λίκνο της ορθοδοξίας.
Για το Δήμο Αριστοτέλη τo 2021 αποτελεί έτος προώθησης των τοπικών προσκυνηματικών περιηγήσεων: στα τέλη Νοεμβρίου το ίδιο πρόγραμμα παρουσιάζεται στην ανερχόμενη τουριστική αγορά του Καζακστάν, ενώ αμέσως μετά η Ουρανούπολη, το Στρατώνι, το Παλαιοχώρι και η Αρναία υποδέχονται λιβανέζους εκπροσώπους της θρησκευτικής ζωής, προκειμένου να πραγματοποιήσουν μαζί τους προσκυνηματική και πολιτιστική σύζευξη στο πλαίσιο εορτασμού της Αγίας Βαρβάρας. Το 2022 η Κύπρος μετατρέπεται σε προσκυνηματική αγορά – στόχο, ενώ μέσω του forum διαβαλκανικής συνεργασίας προσεγγίζεται και η μεγάλη προσκυνηματική αγορά της Ουκρανίας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments