Τη μεταλλευτική ιστορία 25 αιώνων φιλοδοξεί να αναδείξει ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής μέσω της δημιουργίας του πρώτου ελληνικού δικτύου πόλεων με μεταλλευτική κληρονομιά, το οποίο σχεδιάσθηκε έτσι ώστε να πλαισιώνεται από παγκόσμιες συμμετοχές.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι:
• Η ανάδειξη της τοπικής ιστορικής αλυσίδας: αρχαίοι, ελληνιστικοί, βυζαντινοί, οθωμανικοί και σύγχρονοι χρόνοι σχετίζονται με την παραγωγή ορυκτών σε ένα μεγάλο γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη,
• Η σύνδεση με το Δίκτυο και η ένταξη σε αυτό σημαντικών πολιτιστικών σχεδίων, όπως το Mademochoria project ή το Zorba the Greek project. O Αλέξης (Γιώργης) Ζορμπάς εργάσθηκε στις υπόγειες στοές του Μάδεμ Λάκκου ως μεταλλωρύχος και τα Μαδεμοχώρια (λόγω της παραγωγής μετάλλων) αποτελούσαν αυτόνομη κοινότητα κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας,
• H εκπόνηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων και οι πανεπιστημιακές ανταλλαγές,
• Η σύνδεση της δραστηριότητας με τα συνέδρια και το συνεδριακό τουρισμό,
• Η διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης και ανάδειξης εμβληματικών σημείων της σύγχρονης μεταλλευτικής εποχής (π.χ. Βίλλα Μποδοσάκη, Μεταλλείο Χάντερ, κλπ).,
• Η δημιουργία γεωπάρκων και μεταλλευτικών περιπατητικών διαδρομών,
• Η δημιουργία καταδυτικού κέντρου στο Στρατώνι, με πόντιση σε αυτό παλαιού μεταλλευτικού εξοπλισμού,
• Η δημιουργία μεταλλευτικών μουσειακών χώρων,
• Η δημιουργία πακέτων διακοπών, απευθυνόμενων σε επιλεγμένες κοινότητες μεταλλωρύχων ανά τον κόσμο.
Η πρώτη παρουσίαση του σχεδίου, η οποία υλοποιείται σε συνεργασία με το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθήνας, πραγματοποιήθηκε πριν μερικές μέρες στην πόλη Falun της Σουηδίας. Στο Falum λειτουργεί ένα από τα πιο επιδραστικά μεταλλευτικά μουσεία του κόσμου (υπόγεια στοά, έκθεση ορυκτών και εικονική πραγματικότητα). Η πόλη αναπτύσσει στο απόλυτο το μουσειακό μεταλλευτικό τουρισμό και το σχετίζει με 52 μορφές θεματικού τουρισμού.

Κατά τη διάρκεια των δύο συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν στη Σουηδία με στελέχη:
· της Περιφέρειας Dalarna,
· της Unesco και
· του Δήμου Falun,
οι δύο πλευρές (Έλληνες και Σουηδοί) παρουσίασαν προτάσεις δικτύωσης και συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σουηδία, καθώς και τρόπους σύμπραξης του Falun με επιλεγμένους οικισμούς των Μαδεμοχωρίων, οι οποίοι συνδέουν την ιστορία τους με τη μεταλλευτική τους κληρονομιά. Πρώτος πυλώνας ανάπτυξης ορίσθηκε να είναι οι εκπαιδευτικές / πολιτιστικές ανταλλαγές και τα συνέδρια.
Στα μέσα του επόμενου Οκτωβρίου ο Δήμος Αριστοτέλη και το Σουηδικό Ινστιτούτο Αθήνας υποδέχονται στελέχη από τους Δήμους Falun και Boliden, που ανήκουν στο οργανωμένο δίκτυο πόλεων με μεταλλευτική ιστορία της Σουηδίας αλλά και της UNESCO. Μέσα από μια περιήγηση στα ιστορικά σημεία που σχετίζονται με τη μεταλλεία, οι Σουηδοί αναμένεται να κατανοήσουν τον τρόπο σύνδεσης του πολιτιστικού και τουριστικού σχεδιασμού ανάπτυξης των Μαδεμοχωρίων (μέλλον) με το μεταλλευτικό ιστορικό τους απόθεμα (παρελθόν).
Με την υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας θα επικυρωθεί η επίσημη ένταξη των Σουηδών στο εν λόγω Δίκτυο, γεγονός που αποτελεί ιστορική επιτυχία για το Δήμο Αριστοτέλη, ο οποίος ανοίγει ουσιαστικό θεματικό διάλογο με τη σουηδική πολιτιστική και τουριστική αγορά.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments