Καθώς η εικόνα και η φήμη ενός προορισμού παίζουν σημαντικό ρόλο στην προσέλκυση τουριστών, το ΙΝΣΕΤΕ με τον Δήμο Αθηναίων, ανέθεσαν στην εταιρεία TCI Research, τη συλλογή κριτικών από 25+ Travel Review Websites και OTA platforms (πχ Booking, Google, C trip) για την Ελλάδα, την Αθήνα και ανταγωνιστικούς προορισμούς (Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία), καθώς και τη συλλογή δεδομένων που αφορούν την προσφορά του τουριστικού προϊόντος της χώρας. Μεταξύ άλλων εξετάζονται οι αξιολογήσεις ανά χώρα προέλευσης των επισκεπτών από 6 κύριες αγορές της Ελλάδας (ΗΠΑ, Βρεατανία, Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Ιταλία) και αφορούν το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και τον Ιανουάριο του 2022 και όχι την υψηλή περίοδο (καλοκαίρι).
Σε γενικές γραμμές και παρά τα σκαμπανεβάσματα, η φήμη της χώρας μας ως τουριστικού προορισμού είναι ικανοποιητική και συγκρίσιμη με τους ανταγωνιστές μας και ενίοτε πάνω από αυτούς.
Οι πιο ευχαριστημένοι επισκέπτες μας προέρχονται από τις ΗΠΑ, ενώ οι λιγότερο από Γαλλία και Ιταλία. Με εξαίρεση την Ολλανδία που έδωσε την υψηλότερη βαθμολογία στην Αθήνα, όλες οι άλλες αγορές έδωσαν την υψηλότερη βαθμολογία στην «άλλη Ελλάδα» (Λοιποί Προορισμοί).
Ωστόσο παρά την καλή της φήμη, η Ελλάδα υστερεί σε τουρίστες την μη καλοκαιρινή περίοδο. Για παράδειγμα, όλο τον χειμώνα στα αξιοθέατα της Ρώμης σχηματίζονταν μεγάλες ουρές τουριστών, όχι όμως και σ΄αυτά της Αθήνας. Επίσης η τουριστική κίνηση στην Ισπανία έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση μήνα. Μάλιστα η Lufthansa χρησιμοποιεί σε κάποιες πτήσεις της ακόμη και το γιγαντιαίο Jumbo 747 για να καλύψει τη ζήτηση προς τη Μαγιόρκα. Στη χώρα μας αυτές τις μέρες ξεκινούν δειλά δειλά οι πρώτες πτήσεις στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Στην Πορτογαλία οι πτήσεις από τις ΗΠΑ και τον Καναδά είναι πολλές κάθε μέρα (σήμερα Δευτέρα μόνο η Λισαβώνα είχε πέντε) καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, ενώ εμείς πανηγυρίζουμε για έξι πτήσεις μόνο την θερινή περίοδο.
Προφανώς κάτι πάει λάθος ως προς την κεφαλαιοποίηση της υψηλής μας τουριστικής φήμης…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments