Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Στο πανέμορφο Πευκί στη Βόρεια Εύβοια, ολοκληρώθηκε ο Αυθεντικός Μαραθωνίος Κολύμβησης που διοργανώθηκε με απόλυτη ασφάλεια και επιτυχία για 2η συνεχή χρονιά.
Έλαβαν μέρος ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές από 10 χώρες, από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Μάλτα, το Λουξεμβούργο και την Ελλάδα.
Ο συγκεκριμένος αγώνας αναβιώνει μια πραγματική ιστορία που συνέβη πριν από 2501 χρόνια. Ήταν τότε που στην ίδια θαλάσσια περιοχή είχαν αντιπαραταχθεί ο στόλος των Ελλήνων με αυτόν των Περσών. Ο Σκυλλίας και η κόρη Ύδνα, δεινοί κολυμβητές και οι δύο, το έσκασαν από το στρατόπεδο των Περσών και αφού κολύμπησαν 14 χιλιόμετρα έφτασαν στο στρατόπεδο των Ελλήνων για να τους ενημερώσουν για τα σχέδια των Περσών να τους περικυκλώσουν. Η ναυμαχία που ακολούθησε πέρασε την ιστορία ως Ναυμαχία του Αρτεμισίου και αποτελεί την πρώτη πολεμική σύγκρουση ναυτικών δυνάμεων στον κόσμο. Έληξε χωρίς νικητή ωστόσο λίγες μέρες αργότερα συνεχίστηκε στην Σαλαμίνα με πανωλεθρία των Περσών.
Έτσι όπως ο Φειδιππίδης έτρεξε 10 χρόνια νωρίτερα (490πχ) από το Μαραθώνα στην Αθήνα για να αναγγείλει τη μεγάλη νίκη κατά των Περσών, απ’ όπου προέκυψε και ο Μαραθώνιος δρόμος, ο Σκυλλίας και η Ύδνα, κολύμπησαν μια μαραθώνια διαδρομή για να βοηθήσουν στη νίκη των Ελλήνων.
Το ιστορικό αυτό γεγονός αναβιώνει η Δήμος Ιστιαίας Αιδηψού βρίσκοντας την ευκαιρία να επανασυστήσει την περιοχή στο διεθνές κοινό και να την προβάλει ιστορικά και τουριστικά.
Στον φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης έλαβαν μέρος περίπου 250 αθλητές και αθλήτριες. Η διοργάνωση, την ευθύνη της οποίας είχε η Active Media, μια ελληνική εταιρεία που ειδικεύεται στη διοργάνωση μεγάλων αθλητικών event, ήταν υψηλού επιπέδου, ενώ τηρήθηκαν αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για την ασφάλεια όλων.
Ανάμεσα στους σπουδαίους αθλητές που έλαβαν μέρος ήταν ο Ούγγρος κάτοχος του Oceans Seven και μέλος του International Marathon Swimming Hall of Fame, Attila Manyoki, ο ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης που κολύμπησε για 1η φορά μετά τους Ολυμπιακούς του Ρίο, ο πρωταθλητής Ευρώπης, Γιώργος Αρνιακός που κατέκτησε την κορυφή στα 10χλμ και 3χλμ αντίστοιχα και ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή του από τον πρωταθλητισμό, ο Αμερικανός παγκόσμιος πρωταθλητής ice swimming που έχει κολυμπήσει στον Αρκτικό Κύκλο, αλλά και γρηγορότερος κολυμβητής στον κόσμο στην κατηγορία του, Quinn Fitzgerald, ο Βούλγαρος κολυμβητής, με συμμετοχές στα World Aquatics Championships 2017 και 2019, Lachezar Shumkov καθώς και μέλη της εθνικής ομάδας κολύμβησης όπως οι Δημήτρης Νέγρης, Στελλίνα Απλαντή, Ηλέκτρα Λεμπλ, Παναγιώτης Μπολάνος και Γεωργία Παυλοπούλου.
Την διοργάνωση τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη και ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς.

Στο πλαίσιο της 2ης χρονιάς της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Κοντζιάς δήλωσε: «Ο Δήμος μας μέσα από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο Κολύμβησης και τις δράσεις του, ανέδειξε φέτος ακόμα περισσότερο την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και απέδειξε ότι μπορεί να οργανώσει με απόλυτη επιτυχία το παγκόσμιο αυτό κολυμβητικό γεγονός. Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλη την ελληνική πολιτεία, το Υπουργείο Τουρισμού, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, τη Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας καθώς και όλους τους χορηγούς που στάθηκαν δίπλα μας σε αυτή την προσπάθεια αναγνωρίζοντας τη σημασία και τις αξίες του αθλητικού αυτού γεγονότος. Στόχος μας είναι η διοργάνωση κάθε χρόνο να υποδέχεται όλο και περισσότερους επισκέπτες από όλο τον κόσμο που θα απολαμβάνουν τη μέγιστη δυνατή φιλοξενία».
Από την πλευρά της η υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι πολύ χαρούμενη και συγκινημένη για αυτή την εκδήλωση την οποία το Υπουργείο Τουρισμού στηρίζει έμπρακτα από την πρώτη στιγμή. Είναι η δεύτερη χρονιά κατά την οποία χαιρόμαστε, με την πολύ μεγάλη συμμετοχή συμμετεχόντων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είναι πολύ ενδεικτικό και για το ενδιαφέρον που μπορεί να προκαλέσει ο αθλητικός τουρισμός αλλά και το πως μπορείς να δώσεις ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν σε μια περιοχή που έχει φυσική ομορφιά, ήλιο, θάλασσα, καλό φαγητό, συνάμα όμως πάρα πολύ δυνατή ιστορία και αρχαιολογία και πρέπει να τη μάθουμε όλοι».

Η προστασία του περιβάλλοντος ως προτεραιότητα…
Με σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου στην προσπάθεια για επίτευξη μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματος, ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης είχε φέτος ως Συνεργάτη Βιωσιμότητας την π3. Οι περιβαλλοντικές ενέργειες της διοργάνωσης ξεκίνησαν την Παρασκευή 2 Ιουλίου το πρωί, με τον καθαρισμό της παραλίας στο Πευκί από την ομάδα εθελοντών της διοργάνωσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου υπήρξε ενημέρωση και εκπαίδευση του κοινού για την υιοθέτηση μιας φιλικής προς το περιβάλλον στάσης από όλους, ενώ όλες οι συσκευασίες πλαστικού συλλέχθηκαν σε ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και προωθήθηκαν για επαναχρησιμοποίηση.

Έρευνα για το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα…Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης καινοτομεί για ακόμα μία φορά καθώς σε συνεργασία με το κορυφαίο ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα της χώρας, το Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, επενδύει στην έρευνα και τη συλλογή σημαντικών πληροφοριών για το οικονομικό αποτύπωμα του αθλητικού τουρισμού στη χώρα μας. Κατά τη διάρκεια των αγώνων διεξήχθη έρευνα στους συμμετέχοντες αθλητές και επισκέπτες της περιοχής, τα αποτελέσματα της οποίας θα παρουσιαστούν τους επόμενους μήνες.

Επίσημοι Χορηγοί της διοργάνωσης ήταν οι NP Ασφαλιστική και Philosofish.
Official Water ήταν το Φυσικό Μεταλλικό Νερό Βίκος.
Official Clothing Partner της διοργάνωσης ήταν η Luanvi.
Official Car Rental Partner ήταν η Avance.
Security Partner ήταν η Target Security.
Partners της διοργάνωσης ήταν οι Ιστιαία Τεχνική – Κατασκευαστική, Τυροκομείο Σχορετσανίτη, Ευβοϊκή Τεχνική, Ερατοσθένης Τεχνική, Nivea Sun, Syconia, Κόντος Α.Ε., Almanda και Κτήμα Norman.
Athletic Partners του Αυθεντικού Μαραθωνίου Κολύμβησης ήταν οι Λέανδρος, Swimmingclub.gr, LA Elite Fitness, ΑΠΣ ΤΡΙΑΣ και Kallithea Open Water Team.
Premium Media Partner ήταν η Liquid Media.
Συνεργάτης Βιωσιμότητας ήταν η π3.
Αρωγοί της διοργάνωσης ήταν οι Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός με το Περιφερειακό Τμήμα Χαλκίδας, Super Market Ανδρέου, Μελίρρυτον, Apex Ice – Κουβλής Ευστάθιος, Αφοί Παπαευθυμίου, η εταιρεία Ηχητικής Κάλυψης Μπελμέζου Χριστίνα, Ασφαλιστικοί Σύμβουλοι Κοντζιά-Σακελλαρίου και Super Market Proton Κραβαρίτης.
Δυναμική στήριξη των Χορηγών Φιλοξενίας
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης, συνεργάστηκε με περισσότερα από 35 ξενοδοχεία της περιοχής με στόχο την τόνωση του αθλητικού τουρισμού της Βόρειας Εύβοιας και την ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Οι χορηγοί φιλοξενίας, που υποστήριξαν τη διοργάνωση ήταν οι: Maria Louiza Apartments, Altamar Hotel, Villa Anastasia, Ellaeon Throesma, Kochili Apartments, Pefki Seascape Rooms, Hydna Studios, Aktaion Hotel, Arethousa Hotel, Galini Hotel Edipsos, Island, Ilios Studios, Irene Studios, Meliti Studios, Mirtia Hotel, Prigkipessa Studios, Aenaon Studios, Aidipsos Hotel, Alex Spa Hotel, Anesis, Apolonio, Artemis Rooms Pefki, Artemision Hotel, Asimina Rooms, Avli, Evia Dream, Galini Hotel Pefki, Kerasiotis Apartments, Konstantinos Hotel, Lito Hotel, Maria Studios, Melikari Studios, Oversea Rooms & Villas, Posidonio Studios, Rodon Hotel, Sunset Pefki, Thalassa Hotel, Vasiliki Studios, Viki Studios.
Ο Αυθεντικός Μαραθώνιος Κολύμβησης πραγματοποιήθηκε με την άδεια του Υπουργείου Τουρισμού, υπό την Αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας και της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Το Sports Production ανέλαβε η ActiveMedia Group. Η διοργάνωση αποτέλεσε μέλος της παγκόσμιας κολυμβητικής κοινότητας αγώνων του Global Swim Series (GSS).

 

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments