Κείμενο – φωτογραφίες: Omorfa Taxidia

Για μια ακόμη φορά η Αστυπάλαια, δεν σταματά να μας εκπλήσσει. Το πιο κυκλαδίτικο νησί της Δωδεκανήσου, πρωταγωνιστεί και πάλι στα διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης, αυτή τη φορά γιατί η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, την επέλεξε να πρωταγωνιστήσει σε ένα πρότζεκτ ηλεκτροκίνησης.
Αυτό σημαίνει πως όταν το πρότζεκτ ολοκληρωθεί, στο νησί θα κυκλοφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, θα αποκτήσει τις ανάλογες υποδομές για τη φόρτιση, θα αναπτυχθεί δίκτυο δημόσιας συγκοινωνίας με ηλεκτροκίνητα οχήματα, ενώ το ηλεκτρικό ρεύμα που θα καταναλώνει το νησί θα παράγεται από ανανεώσιμες πηγές κατά 80% έως το 2026. Τώρα το ηλεκτρικό ρεύμα παράγεται από εργοστάσιο που καταναλώνει ρυπογόνο ντίζελ.
Με την ολοκλήρωση του έργου και την μετατροπή της Αστυπάλαιας σε πρότυπο ηλεκτροκίνησης, θα υπάρξει μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 70% ενώ το ενεργειακό κόστος θα μειωθεί κατά 25%.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης ολιστική βελτίωση του οδικού δικτύου που τώρα είναι σε άσχημη κατάσταση, ώστε τα οχήματα μελλοντικά να κυκλοφορούν αυτόνομα, δηλαδή χωρίς οδηγό.
Για να συμβούν όλα αυτά, τεχνικοί της γερμανικής εταιρείας επισκέφτηκαν πολλές φορές το νησί τους προηγούμενους μήνες προκειμένου να κάνουν μετρήσεις και να συλλέξουν στοιχεία.
Η αποτίμηση των πρώτων βημάτων του προγράμματος έγινε σήμερα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον CEO του ομίλου Volkswagen Herbert Diess κατά την επίσκεψή τους στην Αστυπάλαια.
Πέρα από την περιβαλλοντική διάσταση αυτού του πρότζεκτ ενισχύεται σημαντικά η φήμη της Αστυπάλαιας η οποία θα βοηθήσει και στον τουρισμό.


Info…
Οι φωτογραφίες είναι από επίσκεψη μας στην Αστυπάλαια το Μάρτιο.

 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments