Στα 13,2 δισ. ευρώ σταμάτησε το κοντέρ των εσόδων του ελληνικού τουρισμού για το 2016. Τα έσοδα αυτά είναι μειωμένα κατά 878 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2015, παρόλο που οι τουρίστες ήταν περισσότεροι. Αυτό ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος που είναι αυτή που καταμετρά τουρίστες και έσοδα στη χώρα μας. Περισσότερη δουλειά λιγότερα χρήματα, λιγότερα ακόμη και από αυτά που εισέπραξε η χώρα μας το 2014.
Έχει ενδιαφέρον να κάνουμε μια σύγκριση με το τι κατάφεραν άλλες χώρες της Μεσογείου που θεωρούνται άμεσοι ανταγωνιστές της Ελλάδος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα “Καθημερινή”, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια η Ελλάδα ξεπέρασε σε αφίξεις την Τουρκία καθώς ο τουρισμός της τελευταίας έχει πληγεί από την τρομοκρατία και την εσωτερική πολιτική κατάσταση. Ωστόσο η Ελλάδα, αν και προσέλκυσε περισσότερους τουρίστες, δεν ξεπέρασε την Τουρκία σε έσοδα. Η γειτονική χώρα είδε τα έσοδα της να μειώνονται σχεδόν κατά εννέα δισεκατομμύρια σε σχέση με το 2015 αλλα ήταν περισσότερα από τις Ελλάδος καθώς έφτασαν στα 15 δισ ευρώ. Πάντως θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως οι υπηρεσίες της Τουρκίας δεν καταμετρούν ως τουρίστες τους Τούρκους που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και επισκέπτονται την πατρίδα τους, σε αντίθεση με την Ελλάδα που καταμετρά ως τουρίστα οποιοιδήποτε εισέρχεται στην Ελλάδα.
Οι Ισπανοί τα κατάφεραν καλύτερα από όλους. Έχοντας ένα ισχυρό προϊόν και εξαιρετικές υποδομές η Ισπανία ευνοήθηκε όσο καμιά άλλη χώρα από τις γνωστές γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Έτσι τα τουριστικά έσοδα της το 2016 ξεπέρασαν τα 77.6 δισεκατομμύρια αυξημένα κατά 6.4 δισεκατομμύρια.
Τέλος εξαιρετικά τα κατάφερε και η Κύπρος που τα τουριστικά της έσοδα το 2016 ξεπέρασαν τα 2.3 δισ αυξημένα και 256 εκατ. ευρώ.
Είναι προφανές πως στον ελληνικό τουρισμό κάτι δεν πάει καλά καθώς τα έσοδα κινούνται αντιστρόφως ανάλογα με τις αφίξεις. Η ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού δεν θέλει να ταράξει την μαγική εικόνα των εκατομμυρίων αφίξεων προφανώς γιατί προσδοκά πολιτικά οφέλη. Απλά όταν το θέμα τίθεται στο τραπέζι αυτό που κάνει το Υπουργείο είναι να αμφισβητεί τα στοιχεία τα οποία ωστόσο παράγει η ίδια υπηρεσία που καταμετρά και τις αφίξεις. Επί της ουσίας ισχυρίζεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος καταμετρά σωστά τους τουρίστες αλλά λάθος τα έσοδα.
Να διευκρινίσουμε επίσης πως αφίξεις και τουριστικά έσοδα στη χώρα μας καταμετρούνται με δημοκοπικό τρόπο κατά την έξοδο των τουριστών από τη Ελλάδα και όχι με βάση τις εισπράξεις στις τουριστικές περιοχές. Οπότε δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή που όντως υπάρχει, είναι αυτή που κρατά χαμηλά τα στοιχεία των εσόδων.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments