Από τη γραφική Σκύρο, μας έρχεται ένα από τα πιο πρωτότυπα αποκριάτικα έθιμα και είναι αυτό του «Γέρου και της Κορέλας». Kατά τον Σκυριανό Λαογράφο και Ιστορικό Φαλτάιτς Μάνο είναι κατάλοιπο της Διονυσιακής λατρείας και αποτελεί μέρος της ιστορικής μνήμης των Σκυριανών. Ο θρύλος λέει πως μια μεγάλη θεομηνία έπληξε το νησί και κατέστρεψε τα πάντα. Ο «Γέρος»κτηνοτρόφος, που έβοσκε το κοπάδι του στο βουνό,είδε τα ζωντανά του να ξεψυχούν μπροστά στα μάτια του. Πάνω στην τρέλα του φόρεσε πάνω από το παντελόνι του τα κουδούνια των προβάτων και κατέβηκε αλαφιασμένος στην χώρα για να πει τα κακά μαντάτα στους άλλους τσοπάνηδες. Μαζί του τον ακολούθησε και η γυναίκα του η «Κορέλα», η οποία με κουρελιασμένα ρούχα έτρεχε πίσω του στην προσπάθεια της να τον ηρεμήσει. Μαζί τους και ο «Φράγκος», το τρίτο πρόσωπο του καρναβαλιού που στην ουσία είναι ο παραγιός του σπιτιού ο οποίος και αυτός ακολουθεί τον «Γέρο» κάνοντας αστείες γκριμάτσες ώστε να τον κάνει να γελάσει. Σε όλη την διάρκεια η «Κορέλα» κουνάει ρυθμικά το μαντήλι της γύρω από το πρόσωπό του «Γέρου» κάνοντάς του αέρα. Σε κάθε στάση οπού ο γέρος σταματάει για να ξεκουραστεί, η «Κορέλα» στέκει μπροστά του και του τραγουδάει ερωτικά τραγούδια.
Οι «Γέροι» και οι «Κορέλες», νέοι και νέες του νησιού, τριγυρίζουν τα σοκάκια της χώρας όλα τα σαββατοκύριακα των Απόκρεων με αποκορύφωμα το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Η κίνηση του σώματος είναι τέτοια που κάνει τα κουδούνια να χτυπούν παράγοντας μουσική και όχι θόρυβο, όπως θα περίμενε κανείς.
Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς λαμβάνει χώρα και το δρώμενο της «Τράτας». Οι ναυτικοί του νησιού κατασκευάζουν ένα ομοίωμα βάρκας(ψαρό-τρατας), με διαφορετικό θέμα κάθε φορά που σκοπό έχει την σάτιρα, κατά το οποίο απαγγέλλονται έμμετρα στιχάκια με καυστικό περιεχόμενο. Το συγκεκριμένο έθιμο φτάνει βαθιά στη Κλασική Αθήνα κατά το οποίο μια φορά τον χρόνο έψελναν τα «εξ αμάξης» στους προύχοντες,(καθότι οι Σκυριανοί θεωρούνται ως άποικοι της Αρχαίας Αθήνας, καθώς ο Κίμων κατέκτησε το νησί και το κατέστησε τμήμα της Αθηναϊκής Συμμαχίας ).
Το καρναβάλι τελειώνει με ένα μεγάλο χορό, την Καθαρά Δευτέρα, στην Πλατεία της χώρας όπου όλοι οι Σκυριανοί ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές (για τις οποίες και καμαρώνουν καθώς είναι ένδειξη της καταγωγής τους) που φορούν μόνο την συγκεκριμένη ημέρα, χορεύουν και τραγουδούν παραδοσιακούς σκοπούς μέχρι και το επόμενο πρωί στα σοκάκια του νησιού.
Καθόλη την διάρκεια των Απόκρεων, με αποκορύφωμα το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, οι επισκέπτες του νησιού ανακατεύονται με τους ντόπιους κι όλοι μαζί γίνονται μια παρέα για να διασκεδάσουν μέχρι πρωίας στα πολύχρωμα μπαράκια της Χώρας του νησιού. Ειναι μια μοναδικη εμπειρία για όσους έχουν την ευκαιρία να το ζήσουν από κοντά, καθώς με ένα μοναδικό και ζωηρό τρόπο η παράδοση συναντά την σύγχρονη ζωή με ένα μόνο σκοπό:το ξεφάντωμα!

Δείτε επιπλέον το βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=m-KDkVvUrSs&feature=youtu.be

Ευχαριστούμε το Δήμο Σκύρου και τη Δήμητρα Τριανταφύλλου για την ευγενική παροχή πληροφοριών και φωτογραφιών.

Πείτε τη γνώμη σας

avatar