Το κείμενο και τη φωτογραφία, τα  αλιεύσαμε στην σελίδα του Βλάση Βλασίδη, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και έχει έναν πολύ ενεργό ρόλο σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και προώθησης της Θεσσαλονίκης. Έχει ενδιαφέρον καθώς προβληματίζει για την σημερινή κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.
“Μόλις επιστρέψαμε από ένα διήμερο ανάπαυσης στο Σιδηροχώρι Καστοριάς. Την Παρασκευή περάσαμε από το Μοναστήρι και τη Φλώρινα για επαγγελματικές υποθέσεις και συνεχίσαμε για την Καστοριά. Μείναμε στον ξενώνα Nimbus στο νυν Σιδηροχώρι, πρώην Σίστεβο. Ο ξενώνας συστήνεται μετ΄επιτάσεως για τις εγκαταστάσεις του και το επίπεδο των υπηρεσιών του. Η θέα της λίμνης της Καστοριάς από το χωριό είναι εξαιρετική και συγκρίνεται με εκείνη των Ιωαννίνων πάνω από τους Λυγκιάδες.
Εκείνο που με παραξένεψε ήταν ότι κατεβαίνοντας το Σάββατο για πρωινό τα τραπέζια ήταν κατειλημμένα από δυο βουλγαρικές οικογένειες από τη Φιλιππούπολη. Η σκέψη μου πήγε αμέσως στο βουλγαρικό παρελθόν του χωριού και στην αναβίωση των σχέσεων των Βούλγαρων προσφύγων της περιοχής Καστοριάς, εγκατεστημένους από το 1930 γύρω από τη Φιλιππούπολη και τη Στενήμαχο.
Όμως η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Το Σαββατοκύριακο διεξήχθησαν Βαλκανικοί Αγώνες Κωπηλασίας στην Καστοριά. Επρόκειτο για οικογένειες που συνόδευαν τα καμάρια τους που θα αγωνίζονταν με τα εθνικά χρώματα της Βουλγαρίας την Κυριακή. Φυσικά έβλεπες πολλούς Βαλκάνιους κάτω στην πόλη, τόσο στα καφέ όσο και στα εστιατόρια της λίμνης και στην πλατεία στο Ντολτσό.
Πόσο άλλαξε η κατάσταση στη Βουλγαρία και στη Ρουμανία… Ποιός φανταζόταν πριν μερικά χρόνια ότι κανονικές οικογένειες Βούλγαρων και Ρουμάνων θα μπορούσαν να εκδράμουν στην Ελλάδα, να μένουν σε ξενώνες, να τρώνε στα καλά εστιατόρια και να θαυμάζουν τα παιδιά τους που αγωνίζονται με τα εθνικά χρώματα. Κι όμως πλέον είναι πραγματικότητα. Και μπράβο για τη βελτίωση του επιπέδου τους.
Αλήθεια πόσες ελληνικές οικογένειες 40άρηδων μπορούν πλέον να ταξιδεύσουν στη Σερβία, την Κροατία ή τη Ρουμανία για να παρακολουθήσουν και να υποστηρίξουν τα καμάρια τους σε παρόμοιους αγώνες;”

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments