Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia
 
Αν και η Αλεξανδρούπολη δεν παίζει ψηλά στην τουριστική πιάτσα, εν τούτοις δεν τα πάει άσχημα τουριστικά. Τα ξενοδοχεία της γεμίζουν κάθε καλοκαίρι κυρίως από βαλκάνιους τουρίστες, οι οποίοι αναζητούν ήλιο και θάλασσα στην πολλών χιλιομέτρων ακτογραμμή της. Στο υπόλοιπο του χρόνου, προσελκύει κυρίως συνέδρους, καθώς το μεγάλο νοσοκομείο της πόλης είναι φορέας προσέλκυσης πολλών ιατρικών συνέδριων. Όταν τα πράγματα στην Τουρκία ήταν καλύτερα, οι Τούρκοι ήταν οι καλύτεροι πελάτες της Αλεξανδρούπολης, καθώς άφηναν αρκετά χρήματα σε ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα. Μετά το πραξικόπημα και την οικονομική κρίση τη γειτονική χώρα, οι αφίξεις των τούρκων μειώθηκαν αισθητά.
Δεν είναι τυχαίο πως η Αλεξανδρούπολη είναι από τις πόλεις της ηπειρωτικής Ελλάδος με τα περισσότερα ξενοδοχεία, αρκετά από τα οποία πέντε αστέρων.
Το πλεονέκτημα της Αλεξανδρούπολης, πέρα από το ιστορικό της απόθεμα, είναι η θέση της, καθώς βρίσκεται κοντά σε Τουρκία και Βουλγαρία και πάνω στην Εγνατία οδό.
Υπάρχουν όμως και αρκετά θέματα προς διευθέτηση, προκειμένου η πόλη να κάνει ένα ποσοτικό και ποιοτικό άλμα όσον αφορά στην τουριστική της πελατεία.
Τα θέματα αυτά αναφέρθηκαν σε πρόσφατη συνάντηση που διοργανώθηκε στο Επιμελητήριο της πόλης, επ’ ευκαιρίας της επίσκεψης του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Αθανάσιος Τσώνης, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλος Τοπσίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, η Βίβιαν Κουρμπανιάν Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, και ο Νίκος Γεωργιάδης Πρόεδρος των καταστημάτων εστίασης. Παρούσα ήταν επίσης η υπεύθυνη πωλήσεων της αεροπορικής εταιρείας Sky Express Άννα Κατσανέβα καθώς η εταιρεία συνδέει την Αλεξανδρούπολη μ την Αθήνα τρεις φορές την σήμερα.
Τη σύσκεψη οργάνωσε και διηύθυνε ο Βασίλης Κασαπίδης γνωστός τουριστικός πράκτορας και μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου.
Η συζήτηση με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Τουριστικών Γραφείων επικεφαλής των οποίων ήταν ο Πρόεδρος Βύρων Θεολόγης ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική.
Αυτό που αναφέρθηκε ως κυριότερο πρόβλημα είναι η έλλειψη δεξαμενών καυσίμου στο αεροδρόμιο της πόλης με αποτέλεσμα να μην δρομολογούνται τακτικές ή πτήσεις τσάρτερ από ευρωπαϊκές χώρες, καθώς τα αεροσκάφη δεν μπορούν να ανεφοδιαστούν με καύσιμα. Η λύση αυτού του προβλήματος θα έβαζε την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή σε νέες αγέρες, κυρίως της Δυτικής Ευρώπης και πιθανόν στο στόχαστρο ξένων tour operators. Τώρα η συνεισφορά του αεροδρόμιο στον τουρισμό της περιοχής είναι μικρή καθώς εξυπηρετεί μόνο πτήσεις μεταξύ Αλεξανδρούπολης και Αθήνας και το άγονο δρομολόγιο για Σητεία.
Η άθλια κατάσταση των συνοριακών σταθμών, αναφέρθηκε επίσης ως ένα μείζων ζήτημα καθώς όχι μόνο επιβαρύνουν την πρώτη εικόνα της χώρας, αλλά επί της ουσίας δυσκολεύουν τους επισκέπτες να έρθουν στην Ελλάδα.
Ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Ζαμπούκης δείχνει να κατέχει τα θέματα του τουρισμού και να είναι ψηλά στις προτεραιότητες του. Έχει ήδη κινήσει τις διαδικασίες για την δημιουργία του μπραντ της πόλης και την προβολή της σε στοχευμένες αγορές του εξωτερικού. Για το λόγο αυτό ξεκίνησε συνεργασία με γνωστή εταιρεία που ειδικεύεται στο τουριστικό μάρκετινγκ και αναμένονται οι πρώτες προτάσεις.
Το ίδιο και ο αντιπεριφερειάρχης τουρισμού Αθανάσιος Τσώνης, που είναι νέος άνθρωπος και έχει σύγχρονες αντιλήψεις σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης και διάθεση για έργο.
Γεγονός είναι πως ανάμεσα στους εκπροσώπους των φορέων της πόλης διακρίναμε διάθεση συνεργασίας ιδιαίτερα σε θέματα προβολής και προώθησης. Η πόλη έχει κατανόηση τα οφέλη από τον τουρισμό και τις δυνατότητες της για περίοδο 365 ημερών. Ωστόσο έχει δρόμο να διανύσει ώστε να περάσει στην πρώτη γραμμή των citybreak προορισμών τη χώρας.
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments