Με σύνθημα «Ενώνουμε δυνάμεις – Σεβόμαστε το περιβάλλον – Γινόμαστε ενεργοί πολίτες» πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά ο εθελοντικός καθαρισμός της Παραλίας Πυλαίας από το Κολλέγιο Ανατόλια με την υποστήριξη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Η δράση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Εθελοντικού Καθαρισμού Ακτών που συντονίζει η HELMEPA (Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος).
Η εθελοντική δράση αποτελεί μέρος του Προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης του Κολλεγίου Ανατόλια και σε αυτήν πήραν μέρος: μαθητές/τριες του Γυμνασίου, Λυκείου και Δημοτικού Σχολείου του Κολλεγίου Ανατόλια, μαθητές του Pinewood – The American International School of Thessaloniki, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι, απόφοιτοι και μέλη του Συλλόγου Φίλων του μη κερδοσκοπικού εκπαιδευτικού οργανισμού.
Στον καθαρισμό συμμετείχαν 250 άτομα– στην πλειονότητά τους μαθητές – που συγκέντρωσαν και απομάκρυναν 600 κιλά απορριμμάτων από την περιοχή.
Τα χαρακτηριστικά της φετινής δράσης ήταν:
-ο σχεδόν διπλάσιος αριθμός των εθελοντών σε σχέση με τις 130 συμμετοχές της περσινής χρονιάς
-o σχεδόν ίδιος όγκος των συλλεχθέντων απορριμμάτων σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή δράση
-ο μεγαλύτερος αριθμός των μικρών κομματιών πλαστικού
μικρότερος αριθμός μεταλλικών αντικειμένων
Οι εθελοντές κινήθηκαν κατά μήκος της ακτογραμμής σε μία απόσταση 1.000 μ. και συνέλεξαν 600 κιλά απορριμμάτων. Οι μαθητές κατέγραψαν τα ευρήματα σε ειδικά φύλλα με «πρωταγωνιστές»: κομμάτια πλαστικών από 2,5 έως 50 εκ., κομμάτια πλαστικών πάνω από 50 εκ., πλαστικά καπάκια, πλαστικές σακούλες, πλαστικά καλαμάκια, αλιευτικά πλαστικά σχοινιά, κουτιά φελιζόλ για αλιεύματα, οικοδομικά υλικά.
Η καταγραφή των απορριμμάτων έχει αποσταλεί, ήδη, στη HELMEPA, ενώ θα αξιοποιηθεί και από το Κολλέγιο Ανατόλια για τα προγράμματα Πράσινης Εκπαίδευσης που υλοποιεί. Ο Δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη παρείχε στους εθελοντές γάντια μίας χρήσης και σακούλες απορριμμάτων, ενώ εργαζόμενοι στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου ανέλαβαν την απομάκρυνση των απορριμμάτων.
Με την ολοκλήρωση του εθελοντικού καθαρισμού έγινε χαρτογράφηση-σάρωση του χώρου με drone με τη συνδρομή του Γιώργου Παπαδημητρόπουλου, αποφοίτου του ACT και ιδρυτή της GEP drones. Το ειδικό λογισμικό του drone ανιχνεύει ποσοτικά και ποιοτικά τα υπολείμματα απορριμμάτων, και τα αποτελέσματα του αλγορίθμου ανίχνευσης έδειξαν ότι σε παρακείμενη έκταση, εκτός των ορίων του καθαρισμού, εντοπίστηκαν ακόμη 16 πλαστικά αντικείμενα-απορρίμματα.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments