Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Το διάσημο περιοδικό Taste Atlas δημοσίευσε τις ετήσιες λίστες με τις χώρες που φημίζονται για την γαστρονομία τους παγκοσμίως, όπως και τις πιο διάσημες κατηγορίες φαγητών και ποτών διαφόρων χωρών που φημίζονται ανά τον κόσμο.
Η Ελλάδα θριάμβευσε στις λίστες κατακτώντας τη δεύτερη θέση στην κατηγορία «World’s Best Cuisines», με την Ιταλία να παίρνει την πρωτιά! Ακολουθούν Ισπανική, Ρουμανική, Μεξικανική, Κροατική και Γαλλική κουζίνα. Η Αμερικανική κουζίνα βρίσκεται στην 15η θέση και η Τουρκική στην 17η, γεγονός που δημιούργησε αντιδράσεις!
Δυσάρεστη εντύπωση προκαλεί το ότι στην κατηγορία “Best Traditional Food Cities” δεν βρίσκεται καμία ελληνική πόλη παρόλο που η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στον κατάλογο των Γαστρονομικών Πόλεων της ΟΥΝΕΣΚΟ.
Από την άλλη μεριά, τέσσερα παραδοσιακά ελληνικά φαγητά βρίσκονται ανάμεσα στα 100 καλύτερα παγκοσμίως και κάποια από αυτά σε θέσεις διόλου ευκαταφρόνητες. Τα γεμιστά, τα μύδια, το παστίτσιο και το στιφάδο υπάρχουν στην λίστα με τα γεμιστά να βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης (9η θέση).
Όμως, οι διακρίσεις δεν σταματούν εδώ! Στην κατηγορία «World’s Best Dishes» η Ελλάδα φιγουράρει σχεδόν σε όλες τις υποκατηγορίες στην πρώτη πεντάδα! Από εδώ και πέρα κάθε φορά που θα καταναλώνουμε κεφτεδάκια, καλαμαράκια τηγανητά, γαλακτομπούρεκο, γραβιέρα Κρήτης, τζατζίκι, χωριάτικη σαλάτα, κρητικό ντάκο, μπουγάτσα, γύρο, στιφάδο, τσικουδιά και Μαστίχα Χίου θα πρέπει να νιώθουμε λίγο πιο περήφανοι για την γαστρονομία της χώρας μας!

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments