Δύσκολα να πιστέψεις ότι σήμερα είναι παραμονή πρωτοχρονιάς. Ακόμη και ο καιρός συνωμοτεί σε βάρος αυτής της μέρας καθώς έχουμε (στη Θεσσαλονίκη) σχεδόν μια ανοιξιάτικη πρωτοχρονιά.
Ωστόσο ας είμαστε ειλικρινείς. Δεν ήταν όλες οι Πρωτοχρονιές στη ζωή μας ειδυλλιακές και ευχάριστες. Αν ψάξουμε στο μυαλό μας, σίγουρα θα βρούμε και άλλες που δεν θέλουμε να τις θυμόμαστε, περισσότερο ακόμη και από την σημερινή. Τότε στα άσχημα ήμασταν μόνοι, τώρα ότι συμβαίνει είναι για όλους και αυτό καλώς ή κακώς μας παρηγορεί.
Σε ότι αφορά στον τουρισμό, η χρονιά ήταν μακράν η χειρότερη όλων και θα ήταν άσκοπος πλεονασμός να θυμηθούμε τα δεινά που επέφερε η πανδημία.
Συνέβησαν ωστόσο και κάποια καλά και ευχάριστα που δημιουργούν κάποια αχτίδα αισιοδοξίας.

Ας θυμηθούμε κάποια από αυτά σε ότι αφορά στον ελληνικό τουρισμό…
-Το 2020 κάποιες μεγάλες τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα ξεκόλλησαν μετά από πολλά χρόνια και μπήκαν σε φάση υλοποίησης σε Πελοπόννησο, Κέρκυρα, Κρήτη και αλλού. Αρκετές ακόμη είναι στα σκαριά καθώς η χώρα μας σιγά σιγά φαίνεται να γίνεται λιγότερο εχθρική σ΄αυτές. Ωστόσο μένουν ακόμη πολλά για να γίνει χώρα μας φιλική σε νέες μεγάλες επενδύσεις που θα ανανεώσουν και θα εκσυγχρονίσουν το τουριστικό της προϊόν και θα του δώσουν τη χαμένη του υπεραξία.
– Η Fraport σχεδόν ολοκλήρωσε την ανακαίνιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων που μέχρι πριν η κατάσταση τους ντρόπιαζε την εικόνα της χώρας μας.
– Η Aegean ξεκίνησε να παραλαμβάνει τα νέα της αεροπλάνα, 4ης γενιάς, υλοποιώντας τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα ύψους 5 δις. Υπό άλλες συνθήκες αυτό θα την ανέβαζε ακόμη πιο ψηλά στον ευρωπαϊκό αεροπορικό χάρτη, ωστόσο η πανδημία την έριξε από το ρετιρέ στο υπόγειο, όπως ομολόγησε ο Πρόεδρος της Ευτύχης Βασιλάκης, περιγράφοντας παραστατικά την κατάσταση. Όμως όλα δείχνουν πως η εταιρεία θα αντέξει και στην επόμενη μέρα θα κερδίσει το χαμένο έδαφος.
– Μια άλλη ελληνική αεροπορική εταιρεία, η Sky Express, έκανε την έκπληξη παραγγέλλοντας εν μέσω πανδημίας έξι Airbus A-320neo, εκπλήσσοντας όλη την αεροπορική Ευρώπη. Ήδη ξεκίνησε ή ανακοίνωσε νέα δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού, προσφέροντας επιπλέον λύσεις στο ταξιδιωτικό κοινό. Θα πρέπει ωστόσο να πείσει την τουριστική αγορά (κυρίως αυτή των τουριστικών γραφείων) για τον σύγχρονο τρόπο οργάνωσης και δράσης της, ενώ σε ό,τι αφορά στην επικοινωνία της ήταν και παραμένει σε απογοητευτικό επίπεδο…
– Στα συν της χρονιάς οι διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις του Υπουργείου Τουρισμού που επιχειρούν να βάλουν τάξη στο νομοθετικό χάος που διέπει τον τουρισμό και επί της ουσίας εμποδίζει την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Σε ότι αφορά στη Θεσσαλονίκη…
-Ότι πιο σημαντικό συνέβη είναι η αναβάθμιση του αεροδρομίου που σχεδόν ολοκληρώθηκε. Αν και υπάρχουν κάποια έργα να γίνουν ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» άρχισε να θυμίζει… Ευρώπη.
-Επίσης πολύ σημαντική είναι η συμμαχία που ανακοινώθηκε πριν μερικούς μήνες ανάμεσα σε φορείς και ιδιώτες για την τουριστική προβολή της πόλης με σύγχρονο και αποτελεσματικό τρόπο, υπό την εποπτεία της Marketing Greece. Είναι η πρώτη φορά που οι φορείς της πόλης συνεργάζονται, καθώς μέχρι τώρα ο καθένας ήθελε να σώσει τη Θεσσαλονίκη από μόνος του.

Σε ότι αφορά στα Omorfa Taxidia…
Είναι ο πιο φτωχός απολογισμός της δεκαετίας που υπάρχουν τα Omorfa Taxidia. Κάναμε μόλις 13 δημοσιογραφικές αποστολές εκ των οποίων μόνο οι τέσσερις στο εξωτερικό (Ιορδανία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Γερμανία). Είχαμε ενεργό ρόλο σε μόλις σε δυο τουριστικά συνέδρια ενώ εντάξαμε στην δημοσιογραφική ύλη, πιο συστηματικά, ζωντανές συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές της επικαιρότητας.
Ωστόσο μπήκε νέο αίμα στην ομάδα μας και αυτό από μόνο του γεννά αισιοδοξία.
Καλή χρονιά με υγεία και πολλά Omorfa Taxidia σε όλους.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments