Αποστολή: Πάνος Γεωργιάδης

Για τους ανθρώπους του τουρισμού στην Ελλάδα, δεν υπάρχουν ούτε Σαββατοκύριακα, ούτε εορταστικά τριήμερα, φυσικά ούτε και ωράριο… Ένας ατελείωτος και συνεχής αγώνας για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες, αλλά και να διατηρήσουν αυτούς που έχουν. Διότι κανείς δεν είναι δεδομένος, όσο ευχαριστημένος κι αν είναι από τις παροχές και τις υπηρεσίες που του δίνεις. Μια από αυτές τις μάχες, είναι και οι τουριστικές εκθέσεις πουπραγματοποιούνται σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Η τουριστική έκθεση στο Βελιγράδι International Fair of Tourism (ITTFA), δεν είναι από τις μεγαλύτερες, αλλά σίγουρα αποτελεί μια πολύ σημαντική συνάντηση για τους Έλληνες επαγγελματίες, αφού οι αγορές της Σερβίας και των Βαλκανίων, είναι οι μεγάλοι αιμοδότες ειδικά της Βόρειας Ελλάδας.
Στον εκθεσιακό χώρο Belgrade Fair, η Ελληνική παρουσία ήταν κάτι παραπάνω από δυναμική και εντυπωσιακή. Χωρίς υπερβολή θα μπορούσαμε να πούμε πως “ήταν όλοι τους εκεί ! Στο Hall 3 επιβλητική η εικόνα του περιπτέρου του ΕΟΤ στο κέντρο, όπου είχε στην “ομπρέλα του” τις Περιφέρειες της χώρας. Δίπλα ακριβώς αυτό της Τουρκίας σε ανάλογο περίπου μέγεθος. Γύρω-γύρω επίσης, έντονη η παρουσία των δήμων που δέχονται πολλούς Βαλκάνιους το καλοκαίρι, όπως ο Δήμος Παγγαίου, η Ασπροβάλτα και ο Σταυρός. Για πρώτη φορά και σε κοινό περίπτερο, είδαμε το Δήμο Θεσσαλονίκης μαζί με το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της πόλης. Στο Hall 1 το οποίο ήταν μάλλον και το πιο ζωντανό, είδαμε τα μεγάλα Ελληνικά γραφεία που ασχολούνται με τον εισερχόμενο τουρισμό όπως Meli, Mouzenidis, Zeus κ.α., αλλά και Σερβικά γραφεία που προωθούν επιλεγμένους προορισμούς στην Ελλάδα όπως η Σιθωνία κ.α. Σε άλλα σημεία της έκθεσης είδαμε το Filos Travel που και αυτό ασχολείται με τον εισερχόμενο τουρισμό, αλλά και περίπτερα από Κύπρο, Καβάλα, Θάσο, τους ξενοδόχους και ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων της Χαλκιδικής, της Πιερίας και της Καβάλας, αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης Αριστοτέλη Θωμόπουλο.
Με όσους Έλληνες κι αν συζητήσαμε, οι περισσότεροι μας εξέφρασαν την αισιοδοξία τους αφού έλαβαν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά μηνύματα για αυξημένες κρατήσεις. Εμείς όμως θα κρατήσουμε ως σημαντικότερο, αυτό που μας είπε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Ευαγγελία Ξυπτερά: ” Οι ξένοι λατρεύουν τη Ελλάδα για να κάνουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, αλλά μας ξεκαθάρισαν πως θέλουν μόνο το αυτονόητο: Πολιτική σταθερότητα και όχι αβεβαιότητα, κοινωνική ηρεμία και όχι εκπλήξεις. Επιπλέον βελτίωση των υποδομών που αναλογούν σε Δήμους και Περιφέρειες.
Κάτι που θα ήθελαν να δουν στο μέλλον οι εμπλεκόμενοι, θα ήταν όλες οι Ελληνικές συμμετοχές, με την αρωγή και το συντονισμό του ΕΟΤ, να βρίσκονται σε έναν ενιαίο και ομοιόμορφο χώρο όλοι μαζί.
Στην Ελλάδα έκαναν τις διακοπές τους τον τελευταίο χρόνο 900 χιλιάδες Σέρβοι.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments