Κείμενο – φωτογραφίες: Μαίρη Α. Γρηγοριάδου

Κάθε χρόνο οι ξένες συμμετοχές δίνουν το δικό τους χρώμα στην Έκθεση Τουρισμού Philoxenia της Θεσσαλονίκης που ολοκληρώθηκε σήμερα. Είτε σε εθνικό επίπεδο είτε σε επίπεδο πόλεων ή περιοχών, πάντα προσελκύουν το ενδιαφέρον του κοινού, που θέλει να μάθει και να πάρει ιδέες για τα επόμενα ταξίδια του στο εξωτερικό.
Τιμώμενη χώρα στη φετινή Philoxenia ήταν η Αρμενία. Μπορεί στη Θεσσαλονίκη να υπάρχει από πολύ παλιά αρμενική κοινότητα, όμως δεν γνωρίζουμε πολλά για τη χώρα, τα τοπία, τον πολιτιστικό της πλούτο. Φέτος, με την παρουσία της στη Philoxenia, η Αρμενία μας συστήθηκε τουριστικά, έχοντας να επιδείξει φυσικές ομορφιές, με το βιβλικό όρος Αραράτ ανάμεσα τους, ιστορικά μοναστήρια, πλούσια γαστρονομία και φιλόξενους κατοίκους. Οι Αρμένιοι είναι περήφανοι για την ιστορική τους κληρονομιά. Η πρωτεύουσα Ερεβάν είναι, όπως αναφέρουν, αρχαιότερη από τη Ρώμη και το αλφάβητο τους από τα αρχαιότερα στον κόσμο. Επιπλέον, εδώ έχει ανακαλυφθεί το αρχαιότερο οινοποιείο, ηλικίας 6.100 ετών στο σύμπλεγμα σπηλαίων Areni-1!
Η Κύπρος, το νησί της Αφροδίτης δεν μπορούσε να λείπει από τη Philoxenia. Στο περίπτερο της παρουσίασε τις φυσικές ομορφιές, την ιστορία, τις μαγευτικές παραλίες, τις ενδιαφέρουσες πόλεις της, την εξαιρετική της γαστρονομία.
Η Πολωνία εκτός από τις πανέμορφες πόλεις της, όπως η Βαρσοβία, η Κρακοβία και το Βρότσλαβ, πρόβαλλε στο περίπτερό της τον αθλητικό τουρισμό και τις δραστηριότητες κοντά στη φύση, τις ποδηλατικές διαδρομές, την παρατήρηση πουλιών, το Κανόε – Καγιάκ στα ποτάμια της κλπ.
Η Σμύρνη με το στήσιμο του δικού της περιπτέρου, μας σύστησε το προστατευόμενο καταφύγιο των πουλιών και ειδικά των φλαμίνγκος, που υπάρχει στην περιοχή της. Ένα σημείο που επισκέπτονται χιλιάδες πανέμορφα είδη κάθε χρόνο για την επώαση των αυγών τους.
Η γνώριμη στους περισσότερους βορειοελλαδίτες Βουλγαρία πρόβαλε στο περίπτερο της όχι μόνο τον πολιτιστικό και θρησκευτικό τουρισμό αλλά και τον τουρισμό υπαίθρου με ποικίλες δραστηριότητες σε βουνά, αλπικές λίμνες και ποτάμια καθώς και τον αθλητικό τουρισμό, με αιχμή του δόρατος τα χειμερινά σπορ και το χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο.
Η Ιορδανία και η εθνική αεροπορική της εταιρεία, η Royal Jordanian Airlines, παρουσίασαν στο περίπτερο τους τις ομορφιές και την πολιτιστική κληρονομιά της χώρας τους, που παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τους Έλληνες, με τα ελληνορωμαϊκά μνημεία και τις βιβλικές/χριστιανικές τοποθεσίες.
Το Ισραήλ, χώρα με ιδιαίτερο θρησκευτικό ενδιαφέρον για τους Έλληνες, είχε και αυτό μαζί με την Εθνική αεροπορική εταιρεία EL AL τη δική του παρουσία στην Philoxenia.
H Σλοβακία στο περίπτερο της, παρουσίασε τους πολιτιστικούς της θησαυρούς, μνημεία ΟΥΝΕΣΚΟ αλλά και εθνικά πάρκα, ποδηλατικές διαδρομές και τοπική γαστρονομία.
Το Λουξεμβούργο είχε και αυτό το δικό του περίπτερο στη Philoxenia. Ένας άγνωστος –για τους περισσότερους- προορισμός, που μας προσκαλεί να τον ανακαλύψουμε. Στο οδηγό τσέπης που μοιράστηκε στην Έκθεση, περιγράφονται οι 100 λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τη μικρή αυτή χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μαγευτική Ινδία, μια χώρα με χίλια πρόσωπα, έδωσε το δικό της ‘παρόν’ στη Philoxenia. Πέρα από την τεράστια πολιτιστική της παράδοση, προωθεί πλέον διάφορα είδη θεματικού τουρισμού όπως η ενασχόληση με τη γιόγκα και ο αθλητικός τουρισμός (γκολφ, ράφτιγκ κα.).
Οι μακρινές Φιλιππίνες και το Βιετνάμ είχαν και αυτές παρουσία με δικά τους περίπτερα. Ο επίγειος παράδεισος του νησιού Bocaray στις Φιλιππίνες, θεωρείται top προορισμός διακοπών παγκοσμίως ενώ το Βιετνάμ με την εκπληκτική φυσική ομορφιά του και τα μνημεία των 1.300 χρόνων ιστορίας του μας προσκαλεί να το γνωρίσουμε από κοντά.
Το Αζερμπαϊτζάν των παραδόσεων και του εντυπωσιακού του παρόντος είχε και αυτό τη δική του παρουσία στην Έκθεση.
Παρούσες με δικό τους περίπτερο η πρωτεύουσα της Σερβίας, το γνώριμο μας Βελιγράδι και η ‘άγνωστη’ Σερβική Δημοκρατία της Σέρπσκα, κομμάτι της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, με πιο γνωστή πόλη τη Μπάνια Λούκα.
Η γειτονική μας Αλβανία κάνει τα πρώτα της βήματα ως τουριστικός προορισμός και η παρουσία των Αγίων Σαράντα και του Αργυρόκαστρου στη φετινή Philoxenia είναι η απόδειξη. Όπως μάς είπαν τουριστικοί εκπρόσωποι των περιοχών αυτών, πολλοί Έλληνες από τη Βόρεια Ελλάδα και την Κέρκυρα πραγματοποιούν εκδρομές στις δύο πόλεις καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments