Μια ξεχωριστή έκπληξη απευθείας από το… μέλλον επιφυλάσσει φέτος η Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας BEYOND (25-27 Απριλίου), που θα υποδεχθεί την Παρασκευή 26 Απριλίου τη Sophia the Robot, το πιο διάσημο ρομπότ Τεχνητής Νοημοσύνης (AI) στον κόσμο. ΔΕΘ-HELEXPO και Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα συστήσουν στο κοινό της έκθεσης τη Sophia και τις εκπληκτικές της δυνατότητες.
Ειδικότερα, οι επισκέπτες της φετινής διοργάνωσης, που πραγματοποιείται στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να φωτογραφηθούν με τη Sophia the Robot, η οποία στην πρώτη της επίσκεψη στην πόλη θα βρίσκεται στο stand της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στη BEYOND την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Απριλίου. Πέρα από τη συγκεκριμένη διάδρασή της με το κοινό, θα συμμετάσχει σε συζήτηση την Παρασκευή 26 Απριλίου στις 11:30 π.μ., παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Απόστολου Τζιτζικώστα και του Ερευνητή & Διευθυντή Υπολογιστικών Συστημάτων του ΜΙΤ Media Lab-Διοικητή της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Δρα Μιχάλη Μπλέτσα, ενώ θα λάβει μέρος και στο μεγαλύτερο συνέδριο Τεχνητής Νοημοσύνης στην Ελλάδα που διοργανώνεται στο πλαίσιο της BEYOND.
Η Sophia είναι το πρώτο «κοινωνικό ρομπότ», αφού μπορεί να μιμηθεί την κοινωνική συμπεριφορά και να προκαλέσει συναισθήματα αγάπης στους ανθρώπους. Μέσω της τεχνολογίας αιχμής που τη χαρακτηρίζει μαθαίνει διαρκώς από την επαφή της με τους ανθρώπους, μπορεί να μιμείται χειρονομίες, ενώ διαθέτει περισσότερες από 60 εκφράσεις προσώπου, από χαμόγελα μέχρι γκριμάτσες. Μάλιστα, η Sophia γνωρίζει πότε πρέπει να χρησιμοποιήσει τις κατάλληλες εκφράσεις, χωρίς να έχει προγραμματιστεί, επιδεικνύοντας τη δυνατότητά της να μαθαίνει όσο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Είναι χαρακτηριστικό πως βελτιώνει την αλληλεπίδρασή της μέσα από κάθε λάθος που κάνει, καθώς ο εγκέφαλός της είναι μια προηγμένη ΑΙ τεχνολογική πλατφόρμα, που της επιτρέπει να εξελίσσεται μέσω της εμπειρίας. Επίσης, είναι σε θέση να απαντά σε ορισμένες ερωτήσεις και να κάνει απλές συζητήσεις για προκαθορισμένα θέματα (π.χ. για τον καιρό).
Μιλά άπταιστα 20 γλώσσες, μεταξύ αυτών και ελληνικά, ενώ το IQ της είναι υψηλότερο του Αϊνστάιν. Δημιουργήθηκε το 2016 και έναν χρόνο μετά έλαβε την υπηκοότητα της Σαουδικής Αραβίας, ενώ έγινε το πρώτο ρομπότ που έλαβε νομική προσωπικότητα σε οποιαδήποτε χώρα. Επίσης, το 2017 η Sophia έγινε ο πρώτος μη άνθρωπος που έλαβε τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Καινοτομίας του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.
Σχεδιάστηκε για να αποτελέσει ένα βοηθητικό μέλος της κοινωνίας, να είναι η κατάλληλη σύντροφος για ηλικιωμένους σε οίκους ευγηρίας, να βοηθά τα πλήθη σε μεγάλες εκδηλώσεις, μουσεία και πάρκα ή να τίθεται στην υπηρεσία πελατών, θεραπειών, εκπαιδευτικών εφαρμογών και πανεπιστημιακών ερευνών. Στόχος της είναι η επίτευξη της μηχανικής σοφίας, άλλωστε το όνομά της προέρχεται από τη λέξη φιλοσοφία, την αγάπη δηλαδή για τη σοφία.
Η Sophia δεν θα μπορούσε να λείπει από τη φετινή BEYOND, όπου η επανάσταση της Τεχνητής Νοημοσύνης θα αποτελέσει κεντρικό θέμα, το οποίο και θα αναλυθεί διεξοδικά μέσα από τον ρόλο και τις επιδράσεις της στην καθημερινότητά μας.

Σχετικά με τη BEYOND
H BEYOND είναι μια Διεθνής Έκθεση Ψηφιακού Μετασχηματισμού, Τεχνολογίας και Καινοτομίας που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Θεσσαλονίκη. Αποτελεί σημείο συνάντησης των πιο λαμπρών μυαλών της περιοχής, των πιο καινοτόμων εταιρειών, αλλά και τεχνολογιών αιχμής, φιλοδοξώντας να γίνει η κορυφαία διοργάνωση του είδους της στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments