Κάνοντας συνεχώς τα τελευταία χρόνια ποσοτικά και ποιοτικά άλματα, η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης έφτασε φέτος να είναι η μεγαλύτερη της τελευταίας εικοσαετίας. Το αποτύπωμα της στην οικονομία της πόλης θα είναι μεγάλο και αυτό δεν αφορά μόνο στα ξενοδοχεία που έχουν γεμίσει.
Για όσους παρακολουθούν την πορεία της Helexpo-ΔΕΘ τα τελευταία χρόνια, αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Η διοίκηση τη ΔΕΘ (Τζήκας, Ποζρικίδης, Τσαξιρλής) παρέλαβαν μια έκθεση που ήταν μισοπεθαμένη και κατάφεραν να την αναστήσουν. Να την κάνουν και πάλι ένα ενεργό κομμάτι της πόλης καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς, έναν βασικό οικονομικό πνεύμονα της Θεσσαλονίκης. Λειτουργώντας με τεχνοκρατική αντίληψη (σπάνιο για φορέα του δημοσίου), βάζουν στόχους και τους πετυχαίνουν.
Όπως ο ίδιος ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου, “το όραμα του εθνικού εκθεσιακού φορέα είναι να γίνει η ΔΕΘ ο μεγάλος παίκτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, ένας εκθεσιακός κόμβος για μια αγορά 100 εκατομμυρίων”. Για το λόγο αυτό συνάπτουν συνεχώς νέες συμφωνίες με μεγάλους εκθεσιακούς φορείς του εξωτερικού, καθώς οι συνεργασίες στις μέρες μας είναι απαραίτητες. Ωστόσο, είναι απολύτως βέβαιο πως το όραμα αυτό δεν θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα, αν η ΔΕΘ δεν αποκτήσει νέες σύγχρονες εγκαταστάσεις. Οι σημερινές, που τις βλέπουμε ακριβώς ίδιες και σε ελληνικές ταινίες της δεκαετίας του εξήντα, έχουν γεράσει πλέον και έχουν ξεπεραστεί από την εποχή τους. Κάποια περίπτερα θυμίζουν την καλύβα του Μπάρμπα Θωμά.
Η σημερινή διοίκηση της ΔΕΘ το γνωρίζει αυτό και ξεκίνησε από το 2013 τις πρώτες κινήσεις για την ανάπλαση του εκθεσιακού κέντρου της Θεσσαλονίκης που έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Η μελέτη που έγινε τότε, προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονου εκθεσιακού κέντρου μαζί με ξενοδοχείο, πάρκινγκ και άλλες βοηθητικές εγκαταστάσεις. Αυτό θα καταλαμβάνει τα 90 από τα 180 στρέμματα της σημερινής έκτασης. Στα άλλα 90 στρέμματα θα δημιουργηθεί μητροπολιτικό πάρκο που τόσο ανάγκη έχει η Θεσσαλονίκη. Φιλοδοξία της διοίκησης της Helexpo-ΔΕΘ είναι να το φροντίζει η ίδια, γιατί αν αφεθεί σε κρατικούς φορείς θα καταντήσει όπως τα περισσότερα πάρκα στην Ελλάδα.
Καθώς η ιδέα ωριμάζει, του χρόνου αναμένεται να προκηρυχθεί ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, μετά οι αδειοδοτήσεις η αναζήτηση κονδυλίων και ο δρόμος είναι μακρύς. Ωστόσο η αρχή έγινε.
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν το νέο εκθεσιακό κέντρο ξεκινήσει να κατασκευάζεται πριν καταρρεύσουν από μόνα τους τα υφιστάμενα περιπτερά που πλέον διανύουν την τρίτη ηλικία τους.
Ωστόσο αν δεν προχωρήσουν τα σχέδια για νέο εκθεσιακό κέντρο, τότε ο πήχης θα μείνει χαμηλά καθώς τα αβγά δεν βάφονται με τον τρόπο που περιγράφει η ελληνική παροιμία. Η ΔΕΘ θα χρησιμεύει μόνο για τα καραγκιοζλίκια του πολιτικού μας συστήματος κάθε Σεπτέμβρη και οι διοικούντες της ΔΕΘ θα ανάβουν κεράκι στον τοπικό Άγιο για να κάνει το θαύμα του και να δροσίσει λίγο, γιατί η ζεστή μέσα στα περιπτερά είναι ανυπόφορη…
Subscribe
0 Comments