Στη τουριστική έκθεση του Βελιγραδίου International Fair of Tourism (ITTFA), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ) συμμετείχε παρέα με τον Δήμο Θεσσαλονίκης με κοινό περίπτερο στο πλαίσιο της πολύπλευρης συνεργασίας τους.
Για το λόγο αυτό, το Επιμελητήριο οργάνωσε αποστολή στο Βελιγράδι προκειμένου τα μέλη του να επισκεφτούν την έκθεση για επαγγελματικούς σκοπούς.
Επιπλέον η διοίκηση του ΕΕΘ με επικεφαλής τον πρόεδρο Μιχάλη Ζορπίδη, επισκέφτηκαν και συναντήθηκαν με τους ομολόγους τους, από το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Βελιγραδίου, ώστε να συζητηθούν τρόποι για ακόμη στενότερες επαφές και συνεργασίες μεταξύ των δύο πλευρών.
Παρούσα στη συνάντηση ήταν η υφυπουργός Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια- Τσαρουχά, η οποία ανάφερε μεταξύ άλλων πως: “Οι σχέσεις των λαών της Σερβίας και της Ελλάδας δεν είναι μόνο ιστορικές αλλά κυρίως είναι σχέσεις καρδιάς, που δεν εκφράζονται μόνο στα λόγια αλλά στις πράξεις. Μια από αυτές είναι οι συνεχώς αυξανόμενες αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των δύο λαών κυρίως στον τουριστικό τομέα. Η κ. Τσαρουχά επίσης, έκανε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή και πολύχρονη εμπειρία των ανθρώπων του τουρισμού και ειδικά του Μιχάλη Ζορπίδη, ενώ παράλληλα τόνισε πως και η ίδια από τη θέση της θα βοηθήσει όπου μπορεί.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης είπε πως : “Στις ήδη καλές σχέσεις Ελλήνων και Σέρβων θα πρέπει όλοι μας να προσπαθήσουμε, ώστε να τις αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο. Θα πρότεινα αρχικά να δημιουργηθεί ένας Ελληνοσερβικός σύνδεσμος, με στόχο τη στενότερη συνεργασία των δύο λαών. Το Βελιγράδι και η Σερβία γενικότερα, έχουν καθιερωθεί πλέον σαν τουριστικός προορισμός των Ελλήνων. Επιπλέον θα ήθελα να τονίσω κάτι επίσης σημαντικό: Είναι λάθος να νομίζουμε ότι οι Σέρβοι επισκέπτονται τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη που τόσο τους αρέσει, μόνο το καλοκαίρι. Ούτε οι Έλληνες πηγαίνουν στο Βελιγράδι μόνο τις γιορτές. Υπάρχει αμοιβαία μετακίνηση όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα που θα πρέπει να μην αγνοήσουμε οι δυο πλευρές. Επίσης πολλοί είναι και οι μαθητές Ελληνικών σχολείων που έρχονται εδώ. Επιπλέον εμείς θέλουμε να ανοιχτούμε ακόμη περισσότερο και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε εκτός από Βελιγράδι και με άλλες περιοχές της Σερβίας όπως το Ζλάτιμπορ, Νόβισαντ, Νις κτλ”. Στο ίδιο ύφος ήταν και οι απόψεις των Σέρβων, όπου ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Βελιγραδίου Μιλιβόγιε Μίλετιτς τόνισε πως οι κοινές δράσεις θα ανοίξουν νέους δρόμους επιχειρηματικής συνεργασίας, ανάμεσα στις δύο χώρες, που ήδη συνεργάζονται αρμονικά σε πολλούς τομείς. «Ήδη 25.000 Έλληνες εργάζονται εδώ, ενώ η χώρα σας βοήθησε και βοηθά σημαντικά τη Σερβία και στις επενδύσεις. Μεταξύ μας δεν υπάρχουν σύνορα», είπε μεταξύ άλλων. Ο διευθυντής του Οργανισμού Τουρισμού Βελιγραδίου Ν. Πόποβιτς, ανέφερε πως η επισκεψιμότητα των Ελλήνων έχει κατακόρυφη αύξηση ( 3η θέση), ενώ αντίστοιχα οι Σέρβοι που ήρθαν στην Ελλάδα άγγιξαν τους 900.000 κυρίως σε προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.
Έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσουν οι προσπάθειες ώστε να συνδιοργανωθεί στο μέλλον ένα Ελληνοσερβικό επιχειρηματικό φόρουμ για ακόμη καλύτερη συνεργασία ανάμεσα στις επιχειρήσεις των δύο πλευρών.
Στην συνέχεια τα μέλη του ΕΕΘ επισκέφτηκαν την τουριστική έκθεση για περαιτέρω συζητήσεις με τουριστικούς παράγοντες της χώρας.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments