Στην Κωνσταντινούπολη ολοκληρώθηκε προχθές Κυριακή η τουριστική έκθεση EMITT 2020 η μεγαλύτερη τουριστική έκθεση που γίνεται στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και Μεσόγειο. Η Ελλάδα έλαμψε δια της απουσίας της αν και η τουρκική αγορά είναι μια από τις πιο σημαντικές για τον ελληνικό τουρισμό, προσεγγίζοντας κάποιες χρονιές το ένα εκατομμύριο αφίξεις. Μάλιστα περιοχές όπως το τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που λόγω των προσφυγικών ροών εγκαταλείφθηκαν τουριστικά όχι μόνο από τους Ευρωπαίους αλλά ακόμη και από τους Έλληνες, οι Τούρκοι επισκέπτες είναι αυτοί που τα στήριξαν τουριστικά. Η δε τουριστικές επιχειρήσεις της Αλεξανδρούπολης ζουν από τους Τούρκους τουρίστες.
Έτσι στην φετινή EMITT, παρουσία με δικό της σταντ ήταν μόνο η Χίος (φώτο) καθώς και η Κυπριακών συμφερόντων εταιρεία κρουαζιέρας Celestyal, η οποία πραγματοποιεί αναχωρήσεις και από τουρκικά λιμάνια. Ελάχιστοι ήταν και οι εμπορικοί επισκέπτες από την Ελλάδα όπως τη Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική, τα νησιά του Αιγίου, την Κρήτη κλπ.
Ο λόγος δεν είναι η ένταση που υπάρχει τελευταία στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά το ακατανόητο τουριστικό μας μάρκετινγκ που δεν διακρίνεται ούτε για την συνέχεια ούτε για την συνέπεια του. Έτσι τουριστικές σχέσεις που χτίστηκαν την τελευταία δεκαετία ανάμεσα στις δυο αγορές αφέθηκαν στον αυτόματο εδώ και μερικά χρόνια.
Έτσι δεν είναι τυχαίο πως τα νούμερα αφίξεων Τούρκων τουριστών στην Ελλάδα σταθερά μειώνονται την ώρα που στα γύρω Βαλκάνια αυξάνονται. Σ΄ αυτό παίζουν ρόλο τα προβλήματα με την έκδοση της βίζας αλλά και η τραγική κατάσταση στους ελληνικούς συνοριακούς σταθμούς με τις πολύωρες καθυστερήσεις.
Από την άλλη μεριά οι Τούρκοι που με συντονισμένο μάρκετινγκ κατάφεραν πέρσι να προσελκύσουν από την Ελλάδα πάνω από 820 χιλιάδες αφίξεις, μετρημένες μια μια στα σύνορα και όχι δειγματοληπτικά όπως κάνουμε εμείς. Έτσι η Ελλάδα φιγουράρει σταθερά στην πρώτη δεκάδα των χωρών με τις περισσότερες αφίξεις στην Τουρκία. Στις αφίξεις αυτές είναι και οι ημερήσιοι επισκέπτες που πηγαίνουν στην Τουρκία για ψώνια, ιατρικές υπηρεσίες κλπ.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments