Γράφει η Βάσω Τζιτζικάκη

Στην νοτιοανατολική Πολωνία, μόλις 80 χιλιόμετρα από την Κρακοβία, υπάρχει το ομορφότερο χωριό της χώρας, με μεγάλη παράδοση στην ζωγραφική. Στο Zalipie, η λαϊκή τέχνη βρίσκεται παντού, εξωτερικά και εσωτερικά στους τοίχους των σπιτιών, στα δημόσια κτίρια, σε γέφυρες, πηγάδια ακόμα και στα σπιτάκια των σκύλων! Οι ζωγραφιές απεικονίζουν λουλούδια και ανθοδέσμες. Όλα τα κτίρια του χωριού είναι ζωγραφισμένα και η παράδοση αυτή υπάρχει από τον 19ο αιώνα και δεν σταμάτησε ούτε κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο.
Το έθιμο του στολισμού προέκυψε σαν «ανάγκη» λόγω της έλλειψης καμινάδων η οποία προκαλούσε μαυρίλες και στάμπες στο εσωτερικό των σπιτιών. Οι γυναίκες του χωριού επινόησαν αυτόν τον τρόπο για να ομορφύνουν τα σπίτια τους και στην συνέχεια όλο αυτό εξελίχθηκε σε παράδοση που μέχρι και σήμερα περνάει από γενιά σε γενιά.
Στην αρχή οι γυναίκες, έφτιαχναν τα πινέλα τους μόνες τους από ουρές αγελάδων και για χρώματα χρησιμοποιούσαν φυτικές χρωστικές από ζυμαρικά. Ακόμα, εδώ και μισό αιώνα περίπου έχει διοργανωθεί ένας διαγωνισμός για το πιο όμορφα ζωγραφισμένο σπίτι με σκοπό να μην εξαφανιστεί η παράδοση.
Αξίζει κανείς να επισκεφθεί το σπίτι της Felicja Curylowa, η οποία ζωγράφισε όλες τις επιφάνειες στο εσωτερικό του σπιτιού της και μετά το θάνατό της αυτό μετατράπηκε σε μουσείο. Ακόμα, η καθολική ενοριακή εκκλησία είναι όλη ζωγραφισμένη και μέχρι και η λειτουργική ενδυμασία είναι κεντημένη από τις γυναίκες του χωριού, αποτυπώνοντας με αυτόν τον τρόπο την παράδοση της τέχνης.
Είναι ένα χωριό βγαλμένο από παραμύθι, του οποίου την ομορφιά δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί. Για το λόγο αυτό προσελκύει σημαντικό αριθμό τουριστών.
 

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments