Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Ένα ιδιαίτερο χρωματικό φεστιβάλ φώτων λαμβάνει χώρα κάθε χειμώνα για περίπου 20 μέρες στην Κοπεγχάγη. Το επονομαζόμενο «Φεστιβάλ Φώτων» που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2018, φαίνεται να έχει καθιερωθεί και αγαπηθεί από τους κατοίκους της πόλης αλλά και τους τουρίστες που την επισκέπτονται για να το δουν από κοντά.
Πιο αναλυτικά, το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε Φεβρουάριο και διαρκεί για 3 εβδομάδες στο κέντρο της Κοπεγχάγης και η συμμετοχή και η επίσκεψη σε αυτό είναι ελεύθερη. Επί της ουσίας, διάφορα μέρη της πόλης ομορφαίνουν με διάφορους χρωματικούς φωτισμούς και τεχνοτροπίες που δημιουργούν σχέδια και μία τέχνη ιδιαίτερη που εντυπωσιάζει και προσελκύει ντόπιους και επισκέπτες να συμμετάσχουν σε αυτό.
Η ησυχία που αυτό εκπέμπει με την έλλειψη ακουστικού μέσου, ωθεί τον επισκέπτη να αναλύσει με ηρεμία τις προεκτάσεις του κάθε έργου. Άλλωστε, σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του Φεστιβάλ «Όταν το σκοτάδι του χειμώνα πέσει και κάνει τις ημέρες μικρότερες, επιστρέφει το Φεστιβάλ της Κοπεγχάγης.»
Το Φεστιβάλ δίνει ζωή στην κατά τα άλλα ήρεμη Κοπεγχάγη και την ευκαιρία στους κατοίκους της για στοχασμό και προβληματισμό γύρω από τα έργα. Άλλωστε η εμπειρία είναι πολύ ιδιαίτερη μέσα στο σκοτάδι της ήρεμης πόλης που κάνει τα μεγαλοπρεπή κτίρια να «σιωπούν» δίνοντας έμφαση στα χρώματα και στις κινήσεις που παίρνουν μεγαλύτερες διαστάσεις στον σκοτεινό καμβά της νύχτας.
Φέτος, που σε παγκόσμιο επίπεδο τα περισσότερα Φεστιβάλ έχουν ακυρωθεί και αναβληθεί λόγω της κατάστασης με τον Covid-19, το συγκεκριμένο «φωτεινό» φεστιβάλ δεν ακολούθησε την ίδια τακτική. Από τις 5 έως και τις 27 Φλεβάρη οι λιγοστοί κάτοικοι της πόλης υπό την σκιά της πανδημίας αλλά και ελάχιστοι τουρίστες, «φωτίζουν» τις μέρες τους εμποτίζοντας τες με τα φωτεινά χρώματα του Φεστιβάλ, χρώματα που οι άνθρωποι έχουν περισσότερο ανάγκη από τις προηγούμενες χρονιές.
Φωτογραφίες από την ιστοσελίδα της διοργάνωσης: copenhagenlightfestival.org

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments