Στο Ρίο ντε Τζανέιρο, ξεκινά σε λίγες ώρες η μεγάλη γιορτή του αθλητισμού, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, που είναι οι 31οι στη νεότερη ιστορία τους και οι πρώτοι που γίνονται σε χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αν και το αγωνιστικό πρόγραμμα άρχισε από χθες, η τελετή έναρξης θα ξεκινήσει στις οκτώ το βράδυ (τοπική ώρα) όταν στην Ελλάδα το ρολόι θα δείχνει δυο ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Η διάφορα μεταξύ των δυο χωρών είναι έξι ώρες. Την φλόγα θα ανάψει κατά πάσα πιθανότητα ο 75χρονος Πελέ, αν λυθούν κάποια μικρά προβλήματα υγείας που έχει.
Δυστυχώς για τους διοργανωτές, τα μυστικά της τελετής έναρξης προδόθηκαν νωρίς. Παρά τις εκκλήσεις για εμπιστευτικότητα, αυτοί που μετείχαν στις γενικές πρόβες τράβηξαν φωτογραφίες με το κινητό τους και στη συνέχεια τις ανέβασαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (φώτο).
Ωστόσο αυτό είναι το μικρότερο πρόβλημα για τους διοργανωτές. Καθώς η Βραζιλία βρίσκεται εν μέσω μεγάλης οικονομικής, πολιτικής και το κυριότερο κοινωνικής κρίσης, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι οι πιο αμφιλεγόμενοι.
Εν μέσω κοινωνικής αναταραχής, η Βραζιλία δεν κατάφερε να λύσει σοβαρά προβλήματα όπως η μεγάλη εγκληματικότητα. Μάλιστα τα στοιχεία δείχνουν πως το πρώτο εξάμηνο του έτους αυτή αυξήθηκε δραματικά. Η κυβέρνηση εγγυάται την ασφάλεια στους χώρους των Ολυμπιακών Αγώνων και στο κέντρο της πόλης, άλλα τίποτε περισσότερο. Μάλιστα συνιστά στους ξένους επισκέπτες, αν κάποιος στο δρόμο τους απειλήσει, να του δώσουν όλα τα χρήματα και τιμαλφή που έχουν μαζί τους, χωρίς να φέρουν αντίσταση.
Με τις διαδηλώσεις κατά των Ολυμπιακών Αγώνων, κατά της πρώην αποπεμφθείσας πρόεδρου και κατά του νυν πρόεδρου να είναι καθημερινές, η κατάσταση στο Ρίο είναι περίεργη.
Την εικόνα επιβάρυνε η κακή κατάσταση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων καθώς κάποιες είναι ημιτελής. Η θαλάσσια περιοχή του Ρίο στην οποία θα γίνουν τα αθλήματα της θαλάσσιας κολύμβησης και της ιστιοπλοΐας είναι πολύ μολυσμένη και τόνοι σκουπιδιών επιπλέουν παντού.
Ο ιός Ζίκα έδωσε τη χαριστική βολή στην εικόνα της χώρας και έκανε πολλούς αθλητές να φοβηθούν και να μην λάβουν μέρος στους αγώνες.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι κουτσά στραβά οι αγώνες θα πραγματοποιηθούν κανονικά , ωστόσο δεν θα είναι από τις διοργανώσεις που ο κόσμος θα θυμάται για πολύ καιρό.
Όσον άφορα τα τουριστικά οφέλη αυτά θα είναι μικρά. Έτσι και αλλιώς ο πολύς κόσμος αποφεύγει τις τελευταίες δεκαετίες τους Ολυμπιακούς αγώνες λόγω ακρίβειας αλλά και φόβου τρομοκρατικής ενέργειας. Με τόση αρνητική διαφήμιση όλους τους τελευταίους μήνες λίγοι είναι αυτοί που θα βρεθούν στο Ρίο για να παρακολουθήσουν Ολυμπιακούς Αγώνες. Εγκληματικότητα και Ζίκα είναι οι δυο κύριες αιτίες που κράτησαν μακριά τους τουρίστες.
Ωστόσο δεν φταίει μόνο το Ρίο για το μειωμένο ενδιαφέρον. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν γίνει πλέον ένα μεγάλο περιφερόμενο τσίρκο που απομακρύνθηκε πολύ από τα ιδανικά που τους δημιούργησαν. Τα σκάνδαλα ντόπινγκ και όχι μόνο αυτά, οι πολίτικες αντιπαραθέσεις, η χρησιμοποίηση τους για προπαγάνδα, και άλλα παρόμοια έχουν πληγώσει την εικόνα τους. Περισσότερο είναι μια μάχη αδίστακτων χορηγών και μάνατζερς και ένα αγωνιώδες κυνήγι των αθλητών για δόξα και εύκολο πλούτο. Αυτό μείωσε πολύ το ενδιαφέρον του κόσμου για τη διοργάνωση που ωστόσο παραμένει η μεγάλη γιορτή του παγκόσμιου αθλητισμού.
Έτσι η οργανωτική επιτροπή προσπαθεί να πουλήσει το ένα εκατομμύριο εναπομείναντα εισιτήρια σε ντόπιους. Καθώς όμως η διάθεση τους είναι ανοργάνωτη, οι ντόπιοι περιμένουν μέχρι και οκτώ ώρες στην ουρά για να παραλάβουν εισιτήρια που έχουν προαγοράσει.
Τα υπόλοιπα θα τα δούμε να εξελίσσονται από σήμερα το βράδυ στα στάδια και τις πλατείες του Ρίο και ας ευχηθούμε πως τα προβλήματα θα αφορούν μόνο στις ημιτελής ολυμπιακές εγκαταστάσεις.Καλη επιτυχία…

Πείτε τη γνώμη σας

avatar