Μπορεί οι παραλίες στη χώρα μας να είναι ακόμη άδειες και να αποκτούν μικρή κίνηση μόνο τα σαββατοκύριακα, δεν συμβαίνει ωστόσο αυτό στις παραλίες της Βόρειας και Δυτικής Ευρώπης οι οποίες αυτές τις μέρες θυμίζουν Μεσόγειο τα προηγούμενα χρόνια. Ο ασυνήθιστα καλός καιρός με τις υψηλές θερμοκρασίες ακόμη και στο Βορειότερο κομμάτι της Ευρώπης, κάνουν τον κόσμο να αναζητεί λίγη δροσιά σε κοντινές παραλίες.
Έτσι οι οργανογενές παραλίες της Βαλτικής και της Βόρειας θάλασσας, της Βρετανίας και των σκανδιναβικών χωρών, γεμίζουν ασφυκτικά σε τέτοιο βαθμό που τα μέτρα κατά του Covid -19 πάνε περίπατο. Μάλιστα οι αρχές έχουν δημιουργήσει ειδικές ηλεκτρονικές εφαρμογές για να βλέπουν που υπάρχει πολύς κόσμος και να ελέγχουν τον συνωστισμό, χωρίς ωστόσο αποτέλεσμα. Μάλιστα στο Μπόρνμουθ, γνωστό βρετανικό θέρετρο, ο συνωστισμός στις παραλίες το σαββατοκύριακο ήταν τέτοιος που θύμιζε… Κίνα.
Σε κάποιες από τις περιοχές της Βόρειας Ευρώπης και για την αποφυγή συνωστισμού, οι αρχές επιτρέπουν τη χρήση της παραλίας μόνο στους ντόπιους και σ΄αυτούς που έχουν κλείσει ξενοδοχείο στην περιοχή και όχι στους ημερήσιους επισκέπτες από άλλες περιοχές.
Πως είναι αυτές οι παραλίες; Έχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στα Omorfa Taxidia με επιτόπια φωτορεπορτάζ. Είναι πολύ καλά οργανωμένες, πεντακάθαρες, κάποιες πολύ elegant. Έχουν όλες τις βοηθητικές εγκαταστάσεις, καφέ, εστιατόρια, παιδικές χαρές, υπαίθρια γυμναστήρια, ακόμη και μπητς μπαρ, σε κάποια από τα οποία επικρατούν συνθήκες… Μυκόνου. Πολλές είναι μεγάλες και αμμώδεις, ωστόσο τα νερά είναι κρύα και καθόλου διαυγή. Ο καιρός αλλάζει γρήγορα και συνεχώς, ωστόσο η κλιματική αλλαγή έχει ανεβάσει τα τελευταία χρόνια τις θερμοκρασίες κάνοντας αυτές τις παραλίες ακόμη πιο ελκυστικές στους ντόπιους, οι οποίοι τις επιλεγούν πλέον και για τις διακοπές τους.
Λένε οι ειδικοί πως ο Covid-19 θα αλλάξει τον τρόπο που κάνουμε διακοπές ακόμη και όταν η πανδημία αποτελέσει παρελθόν, ωστόσο έχει ήδη προλάβει η κλιματική αλλαγή.
 

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments