Κάποιους τους τρομάζει η ιδέα να γίνονται βιομετρικοί έλεγχοι σε ότι αφορά στα ταξίδια. Δηλαδή αναγνώριση προσώπου ή ίριδας του ματιού. Ωστόσο αυτές οι μέθοδοι προχωρούν όλο και περισσότερο, αρχικά σε πειραματικό στάδιο. Κύρια αιτιολογία είναι η συντόμευση στους ελέγχους και η αποφυγή συνωστισμού.
Σε μια τέτοια δοκιμή προχώρησε και η Eurostar, το τρένο που περνά κάτω από τη Μάγχη και συνδέει το Λονδίνο με ευρωπαϊκές πόλεις. Ξεκίνησε τη δοκιμή ταξιδιού χωρίς εισιτήρια και διαβατήρια, επιτρέποντας στους πελάτες να ολοκληρώσουν ελέγχους εισιτηρίων και διαβατηρίων στο σπίτι, προτού χρησιμοποιήσουν βιομετρικούς σαρωτές προσώπου στον σταθμό του Λονδίνου St Pancras, για να επαληθεύσουν την ταυτότητά τους.
Το πιλοτικό πρόγραμμα – με το όνομα SmartCheck – εφαρμόζεται αρχικά σε περιορισμένο αριθμό κατόχων εισιτηρίων Business Premier και Carte Blanche και μόνο εφόσον έχουν κινητό iPhone.
Οι συγκεκριμένοι επιβάτες που αναχωρούν από το σταθμό του Λονδίνου St Pancras, μπορούν να σαρώσουν το έγγραφο της ταυτότητάς τους χρησιμοποιώντας το iPhone τους και στη συνέχεια, να πραγματοποιήσουν βιομετρική σάρωση προσώπου για να επαληθεύσουν ότι είναι οι πραγματικοί κάτοχοι αυτού του εγγράφου. Στη συνέχεια, η βιομετρική επαλήθευση προσώπου συνδέεται με το ηλεκτρονικό τους εισιτήριο
Οι εμπνευστές αυτού του προγράμματος ισχυρίζονται πως έτσι θα εξαλειφθούν οι ουρές στους σταθμούς, θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες επιβίβασης για θα βελτιωθεί περαιτέρω η ικανοποίηση των πελατών, ιδιαίτερα στους συχνούς ταξιδιώτες.
Η αλήθεια είναι πως πλησιάζει ο καιρός που δεν θα χρειαζόμαστε διαβατήριο ή ταυτότητα για να ταξιδεύουμε, ούτε καν το απόκομμα του εισιτηρίου. Το πρόσωπο μας θα είναι αρκετό. Αυτό κάποιους τους εξυπηρετεί και κάποιους τους τρομάζει.

guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments