Το πιο διάσημο τουριστικό αξιοθέατο της Βαρκελώνης είναι η Σαγράδα Φαμίλια, ο εντυπωσιακός ναός που σχεδίασε ο Γκαουντί. Ακόμη και σε δύσκολες περιόδους όπως αυτή που διανύουμε, εκατοντάδες άνθρωποι τον επισκέπτονται καθημερινά. Στις καλές εποχές οι ουρές των επισκεπτών περικύκλωναν το οικοδομικό τετράγωνο.
Παρ΄όλο που η θεμελίωση του ναού έγινε πριν από 139 χρόνια, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη. Αυτό θα συμβεί το 2026 ωστόσο υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Για να ολοκληρωθεί η κατασκευή της Σαγράδα Φαμίλια με βάση τα σχέδια του Γκαουντί, θα πρέπει να γκρεμιστούν παρακείμενες πολυκατοικίες. Αν αυτό συμβεί, πάνω από 15.000 κάτοικοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Ήδη πανό διαμαρτυρίας έχουν απλωθεί στα γύρω μπαλκόνια. Το πρόβλημα έγκειται στο σχέδιο για την κατασκευή της κυρίας εισόδου του ναού, που για να κατασκευαστεί θα πρέπει να γκρεμιστούν σχεδόν δύο οικοδομικά τετράγωνα.
Οι κατασκευαστές υποστηρίζουν πως τα οφέλη για την πόλη θα είναι πολλά όταν ολοκληρωθεί ο ναός και η εντυπωσιακή του είσοδος. Από την άλλη ο Δήμος της Βαρκελώνης ψάχνει μια εφικτή λύση, υποστηρίζοντας πως θα κατεδαφιστούν κάποιες πολυκατοικίες αλλά όχι τόσες όσες σχεδιάζουν οι κατασκευαστές.
Σε ολοκληρωτικά καθεστώτα έχουμε δει να εκδιώκονται από τα σπίτια τους οι μόνιμοι κάτοικοι για να κατασκευαστούν κάποια έργα. Αν αυτό συμβεί και στην Βαρκελώνη μένει να το δούμε…
Πάντως, αν ολοκληρωθεί η κατασκευή του κτιρίου, θα φτάσει σε ύψος τα 172,5 μέτρα και αυτομάτως θα γίνει ο ψηλότερος ναός στον κόσμο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments