Οι δάσκαλοι στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του τουρισμού στον κόσμο, ισχυρίζονται πως ένας προορισμός θεωρείται πλέον πετυχημένος, μόνον όταν σ΄αυτόν ευτυχισμένοι είναι όχι μόνο οι τουρίστες αλλά και οι ντόπιοι. Αν ισχύει αυτό, που ισχύει, τότε η Βαρκελώνη με τα εκατομμύρια των επισκεπτών κάθε χρόνο, είναι ένας από τους πιο αποτυχημένους τουριστικούς προορισμούς. Και αυτό γιατί οι ντόπιοι δεν χάνουν ευκαιρία να διαδηλώνουν τη δυσαρέσκιά τους για τον τουριστικό δρόμο που πήρε η όμορφη πόλη τους η οποία εδώ και χρόνια ξεπέρασε την φέρουσα ικανότητα της. Κοντολογίς δέχεται περισσότερους τουρίστες απ’ όσους μπορεί να αντέξει.
Και ενώ οι τουρίστες που πηγαίνουν για λίγες μέρες δεν πολυνοιάζονται γι΄αυτό, οι ντόπιοι βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν δραματικά και βγαίνουν στους δρόμους ζητώντας να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο της πόλης, που τώρα εν πολλοίς βασίζεται κυρίως στον τουρισμό.
Ο τοπικός Δήμος ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες ότι δεν θα δώσει νέες άδειες σε σπίτια που ενοικιάζονται μέσα από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, ενώ σε βάθος πενταετίας θα ακυρώσει τις υφιστάμενες άδειες, προκειμένου αυτά τα σπίτια να περάσουν στην μακροχρόνια μίσθωση που τόσο ανάγκη έχει η πόλη.
Για τους ντόπιους όμως αυτό δεν είναι πλέον αρκετό. Και όχι μόνο για τους κατοίκους της Βαρκελώνης αλλά και της Μάλαγας, της Μαγιόρκας, των Καναρίων Νήσων και άλλων περιοχών της Ισπανίας που από τον Απρίλιο ακόμη κατακλύζονται από τουρίστες από τη Δυτική Ευρώπη. Γι΄αυτό οι διαδηλώσεις είναι συνεχείς.
Οι εικόνες που προβλήθηκαν χθες στα τηλεοπτικά δίκτυα όλου του κόσμου προκαλούν σοκ. Διαδηλωτές στη Βαρκελώνη να καταβρέχουν με νεροπίστολα τους τουρίστες που κάθονταν στα παρακείμενα καφέ και εστιατόρια. Χθες πετούσαν στους τουρίστες νερό, αύριο ποιος ξέρει τι…
Ωστόσο δεν κάνουν το ίδιο με την βουλιμία των συμπολιτών τους στο εύκολο κέρδος, αυτή που έχει μετατρέψει σε καταλύματα κάθε διαθέσιμο χώρο, έχει ακριβύνει τα πάντα για να τα πάρουν εύκολα από τους τουρίστες. Αυτή είναι η ρίζα του προβλήματος και όχι οι αμέριμνοι τουρίστες…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments