Όλα δείχνουν πως τελικά το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό ή αλλιώς υγειονομικό διαβατήριο, που θα βοηθήσει την κινητικότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα είναι έτοιμο πριν την έναρξη τη θερινής τουριστικής περιόδου.
Και αυτό γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αποφάσισε να προχωρήσει με επείγουσες διαδικασίες στη θεσμοθέτηση του υγειονομικού διαβατηρίου, προσπερνώντας τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες.
Αυτό σημαίνει ότι το πιστοποιητικό θα μπορέσει να είναι λειτουργικό τον Ιούνιο. Η πρόταση εγκρίθηκε με ευρεία πλειοψηφία, καθώς 468 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ και 203 κατά, ενώ 16 απείχαν από την ψηφοφορία.
To ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ένα άτομο έχει εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19, έχει υποβληθεί σε εξέταση με αρνητικό αποτέλεσμα ή έχει αναρρώσει από την COVID-19. Θα διατίθεται δωρεάν σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή. Θα περιλαμβάνει κωδικό QR με σκοπό την εγγύηση της ασφάλειας και της γνησιότητάς του.
Η Επιτροπή θα δημιουργήσει μια πύλη, ώστε να διασφαλίσει την επαληθευσιμότητα όλων των πιστοποιητικών σε όλη την ΕΕ, και θα υποστηρίξει τα κράτη μέλη όσον αφορά την υλοποίηση των πιστοποιητικών από τεχνικής πλευράς. Τα κράτη μέλη παραμένουν αρμόδια να αποφασίζουν από ποιους περιορισμούς για λόγους δημόσιας υγείας θα απαλλάσσουν τους ταξιδιώτες, αλλά θα πρέπει να εφαρμόζουν τις εξαιρέσεις αυτές με τον ίδιο τρόπο στους ταξιδιώτες που είναι κάτοχοι ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments