Κείμενο – φωτογραφίες: Νικόλας Οικονόμου

Μπορεί να έχουν την χειρότερη φήμη στον κόσμο, αλλά αξίζει μια βόλτα με αυτά.  Αναφερόμαστε στα Ινδικά τρένα. Η Ινδία είναι μια χώρα που βασίζεται πολύ στο σιδηροδρομικό της δίκτυο, είτε για μεταφορά εμπορευμάτων είτε ανθρώπων. Υπάρχουν τρένα μέχρι και στα Ιμαλάια (Darjeeling). Τα τρένα μπορεί να περνούν μπροστά από τα μεγαλύτερα μνημεία της χώρας, όπως το Ταζ Μαχάλ, αλλά μπορεί να περνούν ακόμη και από τις πιο κακόφημες και φτωχικές γειτονιές. 

Αξίζει να σημειωθεί πως στα καλά δρομολόγια με θέσεις AC ή στα απλά τρένα που έχουν Α και Β θέση με αρίθμηση, οι θέσεις εξαντλούνται μήνες πριν, λόγω της μεγάλης ζητησης. Έτσι αν επιλέξεις την τελευταία στιγμή να χρησιμοποιήσεις το τρένο θα πας είτε στην Γ θέση ή στη θέση ορθίων.

Αν και έγιναν προσπάθειες τα τελευταία χρόνια για εκσυγχρονισμό,  αυτό ήταν δύσκολο να μεταφερθεί στην κουλτούρα των ανθρώπων. Παρότι υπάρχουν πινακίδες ο κόσμος ακόμη τρώει στο πάτωμα μέσα στα εκδοτήρια, ή συνωστίζεται ακόμη και χωρίς κόσμο. Από την άλλη δεκάδες μικροπωλητές είναι σε κάθε βαγόνι. Τα βαγόνια εσωτερικά πάσχουν στον τομέα της καθαριότητας. Μεταλλικά καθίσματα κάνουν το ταξίδι άβολο και δύσκολο. Πολλές φορές επίσης βλέπουμε γυναίκες και κόσμο να συνωστίζεται σε κάποιο σημείο του τρένου ενώ πιο πέρα έχει άδειες θέσεις. Αυτό γίνεται λόγω της διάκρισης στα δυο φύλλα αλλά και των κοινωνικών τάξεων (κάστες)… Αυτά λοιπόν  είναι τα τρένα της Ινδίας. Τα υπόλοιπα θα σας τα διηγηθούν οι φωτογραφίες.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments