Φουντώνει η συζήτηση στην Ευρώπη και όλο τον κόσμο, σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού με τα οποία οι κάτοχοι τους θα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς τους περιορισμούς που ισχύουν σήμερα. Δηλαδή για την καθιέρωση ενός υγειονομικού διαβατηρίου που θα κάνει πιο εύκολα ταξίδια για επιχειρηματικούς ή τουριστικούς λόγους. Όσοι θα το έχουν δεν θα υποχρεώνονται σε καραντίνα και PCR τεστ όταν φτάνουν σε μια χώρα. Όσοι δεν θα το έχουν θα υπόκεινται σε περιορισμούς.
Θυμίζουμε πως η Ελλάδα έχει ήδη συμφωνήσει με το Ισραήλ, που κατάφερε να εμβολιάσει μέχρι στιγμής το ένα τέταρτο του πληθυσμού του, να ανοίξει τα σύνορα της σε εμβολιασμένους Ισραηλινούς αμέσως μετά το τέλος της καραντίνας στην Ελλάδα. Το ίδιο συμφώνησε και η Κύπρος που ανοίγει τα σύνορα της σε εμβολιασμένους Ισραηλινούς στη 1 Απριλίου. Το ίδιο θα κάνουν και άλλες χώρες καθώς όλα δείχνουν πως το Ισραήλ θα είναι η πρώτη χώρα που θα πετύχει την πολυπόθητη ανοσία αφού οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα.
Στη Βρετανία, από σήμερα όσοι εισέρχονται στη χώρα από 33 χώρες όπου οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού κάνουν πάρτι, θα οδηγούνται σε ξενοδοχείο καραντίνας όπου θα μένουν για 10 μέρες. Στο διάστημα αυτό θα πρέπει να κάνουν δυο PCR τεστ με δικά τους έξοδα. Στη λίστα των 33 χωρών δεν υπάρχει η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σο μεταξύ η βρετανική κυβέρνηση σκοπεύει να εφοδιάσει τους εμβολιασμένους βρετανούς με το σχετικό πιστοποιητικό με το οποίο θα μπορούν το καλοκαίρι να επισκέπτονται για διακοπές χωρίς περιορισμούς. Όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ. η βρετανική κυβέρνηση έχει συνομιλίες με άλλες χώρες που θα αναγνωρίζουν αυτό το πιστοποιητικό και θα επιτρέπουν στους Βρετανούς να εισέρχονται χωρίς τεστ και καραντίνα.
Στο μεταξύ η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», είπε σχετικά με το πιστοποιητικό: «Χαιρετίζω ιδιαίτερα την πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού σχετικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Όταν εμβολιάζεται κάποιος, το πιστοποιητικό είναι απολύτως απαραίτητο. Αυτή είναι μια ιατρική αναγκαιότητα, ως εκ τούτου είναι και ο σωστός δρόμος να προχωρήσουμε. Φυσικά πρέπει να υπάρχει μια αμοιβαία αναγνώριση, αυτό είναι απαίτηση του ΠΟΥ». Για το τι επιτρέπεται να κάνει κανείς με αυτό το πιστοποιητικό η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν πιστεύει ότι πρέπει να συζητηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να υπάρχουν κοινοί κανόνες, ενώ εκτιμά ότι είναι σημαντικό να βρίσκεται η σωστή ισορροπία όπως για παράδειγμα μπορεί κάποιος να συνδυάσει «ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ένα αρνητικό τεστ Covid – 19, εάν για κάποιο λόγο δεν είχε ακόμα πρόσβαση σε εμβόλιο». «Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες μιας σωστής και δίκαιης ισορροπίας ανάμεσα σε εκείνους που έχουν ήδη ένα πιστοποιητικό εμβολίου και εκείνους που δεν έχουν ακόμη πρόσβαση στο εμβόλιο» τονίζει. Σε ερώτηση για το πότε αναμένεται απόφαση για τη σχετική ρύθμιση απαντά ότι όπως αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα ασχοληθεί ξανά με το θέμα όταν έχει προχωρήσει περισσότερο ο εμβολιασμός»

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments