Κείμενο – φωτογραφία: Omorfa Taxidia

Στον κεντρικότερο πεζόδρομο της Βιέννης (Graben St.) με τα πανάκριβα καταστήματα, υπάρχει ένα εντυπωσιακό μνημείο αφιερωμένο σε μια επιδημία. Πρόκειται για τον Στύλο της Πανώλης που φτιάχτηκε από τα μέσα του 17ου αιώνα με εντολή του αυτοκράτορα Λεοπόλδου Α’.
Προηγήθηκε η θανατηφόρα επιδημία πανούκλας που στοίχισε τη ζωή σε 76.000 κατοίκους της Βιέννης. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μαύρος Θάνατος, όπως ονομάζονταν τότε η πανούκλα, έκανε την εμφάνιση της στην αυστριακή πρωτεύουσα. Από τον 14ο αιώνα, η πανώλη ήταν συχνός επισκέπτης θερίζοντας τον τοπικό πληθυσμό. Ωστόσο η τελευταία επιδημία του 1713, αντιμετωπίστηκε με αυστηρά μέτρα, δηλαδή ζώνες καραντίνας, επιτήρηση και νοσοκομεία μόνο για ασθενείς με πανώλη. Τα μέτρα έφεραν αποτέλεσμα.
Αυτή την περίοδο το μνημείο επισκέπτονται δεκάδες αυστριακοί. Αρκετοί αφήνουν ένα αναμμένο κερί, κάνουν μια προσευχή, καθώς για αυτούς αποτελεί σύμβολο ελπίδας στον αγώνα κατά του νέου κορωνοϊού.
Ο Στύλος της Πανώλης απεικονίζει μια νεαρή γυναίκα με σταυρό και έναν άγγελο στο πλευρό της, που καταφέρνουν να νικήσουν τη γριά μάγισσα, η οποία συμβολίζει την πανούκλα.

guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments