Μπορεί στη χώρα μας κάποιοι να έχουν σχεδόν δαιμονοποιήσει τις πλατφόρμες κράτησης δωματίων τύπου AirBnB και κάποιοι άλλοι να ζητούν την απαγόρευση τους στον πλανήτη Ελλάδα, ωστόσο αλλού θεωρούνται συνεργάτες στην τουριστική ανάπτυξη μιας χώρας. Όπως για παράδειγμα στη Σουηδία όπου ο εθνικός οργανισμός τουρισμού της χώρας μέσω της πλατφόρμας του Visit Sweden διαφημίζει την AirBnb με σύνθημα “η Σουηδία έχει καταχωρήσει ολόκληρη τη χώρα στην Airbnb”.
Η Visit Sweden διαφημίζει εννιά διαφορετικές τοποθεσίες στην συγκεκριμένη πλατφόρμα. Είναι η πρώτη συνεργασία χώρας με την AirBnB, κάτι που αναμένεται να ανοίξει το δρόμο και για άλλες παρόμοιες συνεργασίες.

Όσον αφορά στη χώρα μας οι ανίκανες και αδιάφορες κυβερνήσεις από τότε που εμφανίστηκε αυτή η πλατφόρμα στον διαδικτυακό ορίζοντα μέχρι και σήμερα, έχουν δημιουργήσει με την απραξία τους εικόνα σύγχυσης για αυτού του είδους τις πλατφόρμες. Είναι νόμιμες ή παράνομες; Βοηθούν ή καταστρέφουν την τοπική τουριστική βιομηχανία;

Η ξενοδόχοι χαρακτηρίζουν παράνομες τις δραστηρίοτητες μέσω AirBnB και ζητούν να μπει μια τάξη καθώς μέχρι τώρα η δραστηριότητα αυτή δεν φορολογείται οπότε νοθεύεται ο υγιής ανταγωνισμός. Η τωρινή κυβέρνηση υποσχέθηκε να βάλει αυτή την τάξη που επιτακτικά ζητούν τουριστικοί φορείς. Ψήφησε ένα νόμο ο οποίος από 1ης Φεβρουαρίου θα έμπαινε σε ισχύ. Ο νόμος προέβλεπε θέματα φορολόγησης αυτής της δραστηριότητας, τη δημιουργία μητρώου ενοικιαζόμενων μέσω τέτοιων ιστοσελίδων, αλλά και τα όρια ημερών και καταλυμάτων που θα είχε δικαίωμα ο καθένας να νοικιάζει σε τουρίστες.

Δυστυχώς η ίδια κυβέρνηση που ψήφισε αυτό το νόμο ξέχασε να εκδώσει τις απαραίτητες Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ) για να τεθεί ο νόμος σε ισχύ. Τώρα διαδίδει ότι θα φέρει στη Βουλή νέο νόμο προφανώς γιατί δέχθηκε πιέσεις να αλλάξει διάφορες διατάξεις που δεν ευνοούσαν την εκλογική της πελατεία. Έτσι το μπάχαλο παραμένει σε ισχύ με τους συλλογικούς φορείς όπως των ιδιοκτητών ακινήτων και των ενοικιαζομένων καταλυμάτων να πλακώνονται δημόσια μεταξύ τους για το αν πρέπει να υπάρχει η AirBnB, προσπαθώντας να πείσουν το κοινό τους ότι το ποτάμι μπορεί να γυρίσει πίσω.

1
Πείτε τη γνώμη σας

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Παναγιώτης Recent comment authors
νεότερα παλιότερα δημοφιλή
Παναγιώτης
Guest
Παναγιώτης

Πολύ ενδιαφέρον άρθρο.

Δεδομένης της έλλειψης στοιχείων για τη χρήση της Airbnb στην πόλη, η παρακάτω έρευνα έρευνα αποσκοπεί στο να εξάγει πρωτογενή στοιχεία αναφορικά με το προφίλ του Airbnb επισκέπτη, το βαθμό ικανοποίησης του, την αξιολόγηση της εμπειρίας του καθώς και άλλα χρήσιμα ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία για τις υπηρεσίες Airbnb στον Νομό Θεσσαλονίκης. Εαν έχετε κάνει χρήση της υπηρεσίας στον Νομό παρακαλώ αφιερώστε λίγα λεπτα για τη συμπλήρωση του.
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5aavanxBZO8Bt0-TaD5JXhqEUrxvbbMcBkOwrJkgy1waeKg/viewform

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.