Κείμενο- Φωτογραφία: Βάσω Τζιτζικάκη

Στην Αυστρία και συγκεκριμένα στην Βιέννη, ξέρεις ότι όταν θα πας δύο πράγματα πρέπει να φας, αυθεντικό βιεννέζικο σνίτσελ και σάχερ τόρτε, το πιο περίφημο και ξακουστό γλυκό της χώρας. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του γλυκού και πολλοί το διεκδικούσαν επί χρόνια για δικό τους αλλά η αυθεντική συνταγή του παραμένει επτασφράγιστο μυστικό στον τόπο δημιουργίας του.
Ξεκινώντας από την γεύση του αφράτου κέικ, είναι σοκολατένιο με μία στρώση μαρμελάδα βερίκοκο στην μέση και λουσμένο με σοκολατένιο γλάσο. Η πρώτη αυθεντική τούρτα δημιουργήθηκε το 1832 όταν ζητήθηκε από τον πρίγκηπα Klemens von Metternich, στον τότε 16χρονο μαθητευόμενο ακόμα Sacher, να ετοιμάσει ένα ιδιαίτερο γλυκό για έναν καλεσμένο του, καθώς ο ζαχαροπλάστης του παλατιού ήταν άρρωστος. Τότε, ο Sacher, αγαπώντας πολύ τη σοκολάτα αποφάσισε να τη χρησιμοποιήσει ως βασικό υλικό στη συνταγή του. Το αποτέλεσμα ήταν απροσδόκητα καλό τόσο που έγινε το γαστρονομικό σύμβολο της χώρας που αντέχει στους αιώνες. Έκτοτε, υπήρξαν πολλές δικαστικές διαμάχες καθώς πολλοί ήθελαν να περάσουν τη συνταγή ως δική τους, όμως η αλήθεια έλαμψε και το sacher torte πήρε την ονομασία του δημιουργού του.
Το αυθεντικό και πιο ξακουστό Sachertorte θα το βρεις στο Sacher Café, που βρίσκεται απέναντι ακριβώς από την όπερα της Βιέννης. Η αναμονή βέβαια είναι μεγάλη, αξίζει όμως τον κόπο όχι μόνο από γευστικής άποψης αλλά και λόγω του ότι το καφέ είναι πανέμορφο, κλασσικό και με τα αυθεντικά ιστορικά έπιπλα της δημιουργίας του που αντέχουν αναλλοίωτα στο χρόνο και δημιουργούν μία ατμόσφαιρα που όμοια τους δεν βρίσκεις εύκολα. Η τιμή βέβαια είναι ανάλογη των συνθηκών αλλά αν φτάσει κανείς ως εκεί είναι κρίμα να τσιγκουνευτεί. Άλλωστε, το να φας το Sachertorte στον τόπο της δημιουργίας του είναι εμπειρία ανεκτίμητη.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments