Το Superkilen είναι ένα δημόσιο πάρκο το οποίο βρίσκεται στη συνοικία Nørrebro στην πρωτεύουσα της Δανίας Κοπεγχάγη. Σχεδιάστηκε με τη συνεργασία Δανών και Γερμανών που ειδικεύονται στο σχεδιασμό και αρχιτεκτονική αστικού τοπίου.
Το πάρκο άνοιξε επίσημα τον Ιούνιο του 2012 και αποτελεί μέρος ενός συνολικού σχεδίου αστικής βελτίωσης της Κοπεγχάγης, με στόχο την αναβάθμιση της γειτονιάς Nørrebro, με ένα υψηλό πρότυπο αστικής ανάπτυξης ενδέχεται να εμπνεύσει άλλες πόλεις και περιοχές.
Στη συγκεκριμένη περιοχή διαβιώνουν άνθρωποι πάνω από εξήντα εθνικοτήτων. Έτσι ο στόχος είναι να γιορταστεί και η ανθρώπινη ποικιλομορφία.
Το έργο καλύπτει μια συνολική έκταση 30.000 τετραγωνικών μέτρων και αποτελείται από τρεις κύριους τομείς: Το κόκκινο τετράγωνο, τη μαύρη αγορά και το πράσινο πάρκο.
Το κόκκινο τετράγωνο είναι βαμμένο με έντονα χρώματα όπως κόκκινο, πορτοκαλί και ροζ και επικεντρώνεται στην αναψυχή και σύγχρονου τρόπου ζωής. Η μαύρη αγορά στο κέντρο είναι η κλασική πλατεία με σιντριβάνι όπου κάτοικοι μπορούν να κάνουν μέχρι και μπάρμπεκιου κάτω από τους και φοίνικες που ήρθαν από την Κίνα. Το πράσινο πάρκο έχει λόφους, δέντρα και τα φυτά, όπου και εδώ μπορείτε να κάνετε πικ νικ, αθλητικές δραστηριότητες, περιπάτους κ.α
Πολλά από τα αντικείμενα του πάρκου έχουν έρθει από το Ιράκ ( κούνιες), Βραζιλία (πάγκοι), Μαρόκο ( συντριβάνια), Αγγλία (κάδοι απορριμμάτων) κ.α Το έργο επίσης βραβεύτηκε με το 2013 με το Βραβείο Τιμής στην κατηγορία Αστικού Σχεδιασμού από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτόνων, αλλά και από το Μουσείο Design στο Λονδίνο καθώς και με το Ευρωπαϊκό Βραβείο της Ένωσης για τη Σύγχρονη Αρχιτεκτονική.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments