Οι Κινέζοι τουρίστες πάντα ήταν ευπρόσδεκτοι στην Ευρώπη, καθώς ήταν εκατομμύρια, ταξίδευαν κυρίως εκτός της έντονης τουριστικής περιόδου, πήγαιναν παντού και άφηναν αρκετά χρήματα. Ωστόσο η πανδημία άλλαξε το σκηνικό, καθώς η Κίνα από τα πρώτα μέτρα που πήρε όταν προέκυψε ο νέος κορωνοϊός, που αργότερα ονομάστηκε επισήμως covid-19, ήταν να απαγορεύσει στους πολίτες της να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Τρία χρόνια μετά, η Κίνα άρει τα περιοριστικά μέτρα και οι Κινέζοι μπορούν πλέον να ταξιδέψουν ελεύθερα στο εξωτερικό από τις 8 Ιανουαρίου. Ωστόσο τώρα πολλές χώρες υποδέχθηκαν την είδηση με σκεπτικισμό. Κάποιες έχουν ήδη βάλει περιορισμούς, ζητώντας από τους Κινέζους που φτάνουν στη χώρα να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ, ενώ γίνονται δειγματοληπτικά τεστ και κατά την άφιξη.
Μια από τος πρώτες χώρες που το έκανε ήταν η Ιταλία, καθώς θυμάται πως πριν τρία χρόνια, ταξιδιώτες από την Κίνα ήταν αυτοί που έφεραν τον κορωνοϊό και το τίμημα που πλήρωσε ήταν πολύ βαρύ. Στα ίδια μέτρα προχώρησαν επίσης η Βρετανία η Ισπανία και η Γαλλία.
Ωστόσο αυτά δεν έχουν νόημα αν δεν συντονιστεί η Ευρώπη καθώς οι Κινέζοι ταξιδιώτες μπορούν να φτάσουν στην Ιταλία, την Ισπανία ή την Γαλλία μέσω μιας άλλης χώρας της ζώνης Σέγκεν που δεν επιβάλει ελέγχους και περιορισμούς.
Η Γαλλία ζητά συντονισμό των ευρωπαϊκών κρατών ωστόσο αξιωματούχοι υγείας από τις χώρες μέλη απέτυχαν την περασμένη εβδομάδα να συμφωνήσουν σε μια κοινή στρατηγική.
Στο μεταξύ το Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe) αποδοκίμασε τους «αδικαιολόγητους από επιστημονικής απόψεως και «ασυντόνιστους» ελέγχους που επιβάλλονται από πολλές ευρωπαϊκές χώρες σε επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα.
Αυτές οι μονομερείς ενέργειες δεν δικαιολογούνται επιστημονικά ούτε βασίζονται σε ένα πραγματικό κίνδυνο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η ACI Europe.
Εκτός Ευρώπης η Ινδία, η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστραλία, το Ισραήλ, η Νότια Κορέα, το Μαρόκο, το Κατάρ και η Ιαπωνία απαιτούν αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες που φτάνουν από την Κίνα. Στην Ιαπωνία όσοι βρίσκονται θετικοί θα πρέπει να περάσουν μια εβδομάδα σε καραντίνα.
Θυμίζουμε πως εδώ και δυο εβδομάδες η χώρα μας συνδέθηκε απευθείας αεροπορικώς με τη Σαγκάη. Η πτήση Σαγκάη – Αθήνα – Σαγκάη πραγματοποιείται μια φορά την εβδομάδα. Από τις 11 Ιανουαρίου η Αθήνα θα ξανασυνδεθεί απευθείας και με το Πεκίνο.

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments