Καθώς η τουριστική περίοδος πλησιάζει, η αγωνία των ανθρώπων του τουρισμού βρίσκεται στα ύψη. Ενώ πρέπει να ξεκινήσουν την προετοιμασία για τη νέα περίοδο, δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί ώστε να πάρουν τις αποφάσεις τους. Το μόνο βέβαιο είναι πως η φετινή τουριστική κίνηση δεν θα εξαρτηθεί από τη διάθεση του κόσμου να ταξιδέψει αλλά από τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν εκείνη την περίοδο και σε πιο βαθμό θα επιτρέψουν ή όχι τον κόσμο να ταξιδέψει ανεμπόδιστα.
Η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης με μια φωνή ζητά από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα λάβει γρήγορα τις αποφάσεις της για την θερινή περίοδο, να συντονίσουν τα κράτη μέλη τα μέτρα που θα λάβουν και να μην κάνει κάθε κυβέρνηση τα δικά της.
Επίσης πιέζει για την θέσπιση του υγειονομικού διαβατηρίου με πανευρωπαϊκή ισχύ και αποδοχή, που θα επιτρέπει στους εμβολιασμένους να ταξιδεύουν χωρίς περιορισμούς, δηλαδή αρνητικό PCR τεστ και καραντίνα. Μαζί της έχει τις χώρες που η οικονομία τους εξαρτάτε σε μεγάλο βαθμό από τον τουρισμό και αυτές δεν είναι μόνο οι μεσογειακές αλλά και χώρες όπως η Αυστρία, η Δανία, η Σουηδία, η Λιθουανία και άλλες.
Αντίθετες στο υγειονομικό διαβατήριο είναι προς το παρόν η Γαλλία και η Γερμανία για τους δικούς της λόγους η κάθε μία. Ωστόσο στη Γερμανική κυβέρνηση υπάρχει πλέον διχογνωμία . Η καγκελάριος Μέρκελ λέει ναι στο υγειονομικό διαβατήριο χωρίς ωστόσο προνόμια μέχρι να εμβολιαστεί η πλειοψηφία των ευρωπαίων. Αντίθετα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Χάικο Μάας, έκανε δηλώσεις υπέρ της ταχείας ανάπτυξης και καθιέρωσης ευρωπαϊκού ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού απορρίπτοντας μάλιστα το επιχείρημα που χρησιμοποιεί συχνά η Καγκελάριος περί «ίσης μεταχείρισης» εμβολιασμένων και μη. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και ο Υπουργός Υγείας.
Στο μεταξύ πρόταση για τη δημιουργία ενός ψηφιακού διαβατηρίου εμβολιασμού, που θα ισχύει για όλη την ΕΕ, πρόκειται να παρουσιάσει το Μάρτιο η Κομισιόν όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Προτάσεις του Υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της ΕΕ…

Αναλυτικό σχέδιο για το πανευρωπαϊκό άνοιγμα του τουρισμού παρουσίασε ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης στην σημερινή έκτακτη άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Τουρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Θεοχάρης υπογράμμισε τη σημασία του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο και χαρακτήρισε ως «σημείο-κλειδί» στο ευρύτερο εγχείρημα του ανοίγματος του τουρισμού στο προσεχές διάστημα. Όπως επισήμανε ο Υπουργός, «με την υιοθέτηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού θα επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ελευθερίας μετακίνησης των τουριστών, τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και στα ταξίδια από και προς τρίτες χώρες».

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης ανέπτυξε το ελληνικό σχέδιο για το άνοιγμα του τουρισμού, επισημαίνοντας ότι «ο εμβολιασμός δε θα είναι, σε καμία περίπτωση, υποχρεωτικός, ούτε θα τίθεται σαν προϋπόθεση για να ταξιδέψει κάποιος. Το πιστοποιητικό δεν παραβιάζει, ούτε καν απειλεί έστω και στο ελάχιστο, τα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών. Ωστόσο, ένα τυποποιημένο, ενιαίο έγγραφο για όσους έχουν εμβολιαστεί, θα μπορούσε να χρησιμοποιείται για τη μετακίνηση με εναέρια, θαλάσσια και επίγεια μέσα μεταφοράς».

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments