Κείμενο: Βάσω Τζιτζικάκη

Το «Bata Shoe Museum» βρίσκεται στο Τορόντο του Καναδά και ιδρύθηκε το 1995 από την Sonja Bata, η οποία εμφανώς αγαπούσε πολύ τα παπούτσια. Η ίδια δούλεψε για πολλά χρόνια σε βιομηχανία υποδημάτων και διατηρούσε μία ιδιωτική συλλογή με διάφορα είδη παπουτσιών. Αποφάσισε να ιδρύσει το μουσείο για να μοιραστεί το πάθος της (το οποίο είναι ταυτόχρονα και πολλών αντρών και γυναικών), με τον κόσμο.
Το μουσείο παρουσιάζει περισσότερα από 13.000 εκθέματα, που αντιπροσωπεύουν 4.500 χρόνια ιστορίας και εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Επίσης, μπορεί να διακρίνει κανείς τις πολιτισμικές, οικονομικές και βιοτικές συνθήκες του κάθε λαού μέσα από αυτά. Οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν και να αναλύσουν τόσο αρχαίους όσο και σύγχρονους πολιτισμούς από όλα τα μέρη του κόσμου, μέσω των υποδημάτων τους.
Στις διάφορες εκθέσεις του μουσείου, εκ των οποίων οι περισσότερες εναλλάσσονται ώστε να έχουν πάντα κάτι καινούργιο να ανακαλύπτουν και να μαθαίνουν οι επισκέπτες, παρουσιάζονται τεχνικές κατασκευής παπουτσιών, αναφέρεται η σημασία των υποδημάτων σε σχέση με την τάξη, την ιδιότητα και το φύλο και διαφαίνεται η εξέλιξη τους μέσα στους αιώνες.

Επιπλέον, υπάρχει έκθεση η οποία παρουσιάζει τις διαφορές των υποδημάτων που φοριούνται τώρα ή στο παρελθόν για διάφορα επαγγέλματα, όπως για παράδειγμα τα ειδικά παπούτσια των παλαιστών σούμο ή τα παπούτσια που χρησίμευαν στην σύνθλιψη κάστανων. Ακόμα μία μόνιμη έκθεση δείχνει την εξελικτική πορεία των παπουτσιών κατά τον 20ο αιώνα και πως αυτά άλλαζαν ανά δεκαετία. Στο μουσείο υπάρχουν υποδήματα από κάθε μεριά του κόσμου, για κάθε εποχή του χρόνου, από διάφορες φυλές σπάνιες ή μη που τα φορούν.

Το πιο ενδιαφέρον ίσως κομμάτι του μουσείου είναι ότι οι επισκέπτες καλούνται να απαντήσουν, να υποθέσουν και να διερευνήσουν τα παπούτσια, τις συμβολικές τους πτυχές για την κάστα, την φυλετική προέλευση και να βγάλουν σχετικά συμπεράσματα. Φυσικά, το μουσείο δεν θα μπορούσε να μη φιλοξενεί παπούτσια διάσημων προσωπικοτήτων όπως τα κόκκινα δερμάτινα τακούνια, τα οποία λάτρευε να φοράει η Μέριλιν Μονρόε, ένα ζευγάρι μποτάκια του Τζον Λένον, της Μαντόνα, του Τζάστιν Μπίμπερ ακόμα εκτίθενται και οι κάλτσες του Ναπολέοντα!!!
Όλα αυτά εξηγούν γιατί το μουσείο που είναι ιδιαίτερα πρωτότυπο αλλά και παράξενο, είναι ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Τορόντο και βρίσκεται στα «must visit»! Αυτήν την περίοδο το μουσείο είναι κλειστό λόγω των μέτρων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας, αλλά παρόλα αυτά, επιφυλάσσει να επιστρέψει με εκπλήξεις.

Info…
Πριν μερικά χρόνια ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη μια προσπάθεια από μια ομάδα ανθρώπων να ιδρύσουν μουσείο παπουτσιών στην πόλη. Προς το παρόν δεν καρποφόρησε…

Subscribe
Ειδοποίηση για
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments